Домети италијанског стрипа пред карловачком публиком

После изложбе „Из женског угла“ и рекордне посете од готово 2.000 људи за 25 дана, простор Галерије Културног центра „Карловачка уметничка радионица“ у Сремским Карловцима од 12. јула заузела је нова међународна групна изложба у склопу културне манифестације „Фумети! – Балкански фестивал италијанског стрипа“.
Sremski Karlovci Foto: Dnevnik.rs
Фото: Сремски Карловци Фото: Дневник.рс

Поставка, која ће моћи да се погледа до 21. јула, садржи радове које су за италијанске издаваче нацртали ствараоци са обе стране Јадрана, познати на више континената: Пасквале дел Векјо, Ана Лацарини и Ђампјеро Казертано из Италије, као и Бранислав Керац, Градимир Смуђа, Дарко Перовић и Стеван Субић из Србије.

На отварању изложбе публику је поздравио уредник Културног центра Мирко Димић, говорећи о значају визуелне литературе и стрипа за општу културу, а нагласио је и деценијску сарадњу коју „Карловачка уметничка радионица“ има са италијанским партнерима.

Управник Центра за уметност стрипа из Београда Зоран Стефановић и члан Савета фестивала је том приликом истакао да су у 18. и 19. веку управо Карловци и Срем били посебно важан простор модернизовања целе српске културе, али и визуелне литературе и стрипа, превасходно уз подршку италијанске и руске културе. Стефановић је одржао и предавање „У славу италијанског стрипа“, оцењујући овај феномен с аспекта историје културе, историје уметности, социологије и јавних интереса.

– Поред снажне моралне па и педагошке црте коју италијанска школа стрипа негује, она је омогућила и директну сарадњу српских цртача различитих генерација и италијанских сценариста. Сматрамо да тако плодну и успешну сарадњу, као и сам феномен популарности италијанске школе стрипа у Србији треба представити и појаснити на одговарајући начин – рекао је председник Удружења грађана „Обновљена заједница Нови Сад“ Ненад Савин.

До 21. јула у Галерији „Карловачке уметнике радионице“ биће одржана и радионица стрипа, коју ће водити уметница и менаџер фестивала Селена Даниловић, на којој ће деца учити да цртају познате италијанске јунаке, као и предавање „Песме истарског и лигурског ветра: Сергеј Соловјев међу Италијанима 1941–1975.“ Фестивал ће наставити турнеју у Србији и региону следећих годину дана, са намером да буде део програма манифестација у Београду, Нишу, Крагујевцу и другим градовима.

Пројекат су подржали Град Нови Сад, Италијански Институт за културу, Културни центар „Карловачка уметничка радионица“ и УГ „Обновљена заједница” из Новог Сада.

Зорица Милосављевић

EUR/RSD 117.3179
Најновије вести