Деца и родитељи „хватали звезде”

У оквиру трећег “Дечјег сајма културе” у Соколском дому је реализован програм симболичног назива “Ухвати звезду”.
д
Фото: Dnevnik.rs

Захваљујући астрономима из три новосадска астрономска друштва, у дворишту Соколског друштва била је паркирана мобилна опсерваторија “Вобаниста”, тако да су малишани, али и њихови родитељи имали прилику да кроз телескоп посматрају месец и звезде.

Прича о свемиру, галаксијама, планетама и звездама интересантна је свима, од седам до 77 година. И док су астрономи монтирали и подешавали опрему, деца су, грицкајући кокице, нестрипљиво дизала главу ка небу чекајући да се коначно појави месец. Пре посматрања звезда и месеца кроз телескоп, малишани су се кроз пригодне и занимљиве приче упознали с оним што их очекује.

Организатори дечјег сајма су књижара “Мала велика књига” и Удружење “Слово”, а Радмило Мулић каже да ће до краја ове године бити реализовано још програма за децу у Соколском дому. Он је подсетио да је ово трећи сајам за последњих 20 година, те да је први одржан 1999. године у Дунавском парку, непосредно после бомбардовања. Следећи је био у дворишту Соколског дома.

- Пошто је још увек лепо време и имамо добру сарадњу с астрономским друштвима у Новом Саду, који су преко ИПА пројекта  добили мобилно возило с телескопом, одлучили смо се да их позовемо на дружење с најмлађима - објаснио је Радмило Мулић.

Текст и фото: Ј. Вукашиновић

EUR/RSD 117.5704
Најновије вести