Ђаци са тегобама да се јаве лекару

Поводом масовног разбољевања групе новосадских ученика на рекреативној настави на Дивчибарама прошлог викенда, Институт за јавно здравље Војводине контактирао је с родитељима поједине оболеле деце ради достављања узорака биолошког материјала да би потврдили или одбацили дијагнозу узрочника епидемије.
Institut za javno zdravlje Vojvodine  Foto: Arhiva Dnevnika
Фото: Dnevnik.rs

Како су рекли из те установе, епидемиолошко испитивање се наставља те су позвали родитеље оболеле деце да се јаве Центру за контролу и превенцију болести (други спрат, соба 68, или да на телефоне 489-7883 и 489-7840) ради микробиолошког испитивања столице. Уколико деца и даље имају тегобе, из Завода саветују да се обавезно јаве изабраном лекару.

Подсећамо, ученици другог, трећег и четвртог разреда осмолетки „Милош Црњански” и „Петефи Шандор” су током екскурзије протеклог викенда имали стомачне тегобе, због чега су раније враћени кућама. Док лекар који је пратио малишане на екскурзију, хотел у којем су одсели и туристичка агенција одговорна за аранжман тврде да је реч о вирусу који су деца донела из Новог Сада, огорчени родитељи с којима смо разговарали кажу да је у питању тровање. Пре два дана, у хотел „Пепа” на Дивчибарама, где су деца одсела, ванредно је изашла Санитарна испекција и екипе Завода за јавно здравље у Ваљеву, а њихови извештаји се и даље чекају.

Како су нам рекли из Центра за контролу и превенцију болести Института за јавно здравље Војводине, њих су колеге из Ваљева у среду, 3. маја, обавестиле о гастроинтестиналним тегобама групе новосадских ученика на Дивчибарама.

„Чим смо добили информацију, започели смо епидемиолошко истраживање и до сада смо, од представника основних школа и лекара који су били у пратњи деце, сазнали да је од 28. априла до 2. маја на Дивчибарама у хотелу „Пепа” боравило око 140 деце из Новог Сада. По досадашњим информацијама, тегобе код првооболеле деце су се јавиле 29. априла, да би највећи број њих оболео 1. маја. Клиничка слика већине оболелих ученика је, по наводима лекара, била блажа, с мучнином, повраћањем и у појединачним случајевима дијарејом. Оболелој деци је на лицу места пружана здравствена помоћ и тегобе су се углавном повлачиле након 24 сата“, кажу из Института за јавно здравље Војводине.

У одговору Завода за јавно здравље Војводине стоји и да из Дома здравља „Нови Сад” и Клинике за инфективне болести КЦВ-а нису добили информацију да се неко од оболеле деце по повратку у Нови Сад јављао тим службама.

        Д. Ристић

Узети брисеви из кухиње хотела

– Узели смо брисеве радних површина из кухиње хотела, али није било хране коју бисмо могли да узоркујемо – рекла је др Биљана Рајковић из Завода за јавно здравље Ваљева. – На терену нисмо затекли децу јер су већ отишла из хотела, нити имамо икакве информације од здравствене службе која је пратила ученике на екскурзију те нам то што имамо није довољно да бисмо с медицинског аспекта могли одредити шта је узроковало тегобе код деце. Кључне би биле информације од лекара који су их пратили, као и резултати анализа у Институту за јавно здравље Војводине.

Tanja
06.05.2017 • 11:49
Neka mi neko objasni kako je moguće da lekar koji je pratio decu ne prijavi nikome da se toliki broj dece razboleo. Da li su dnevnice i lojalnost agenciji bitnije od zdravlja dece? Doktorica je grubo prekršila etički kodeks. Na taj način je usporila i onemućila otkrivanje uzroka epidemije. Najnoviji nalazi pokazuju da je u pitanju Noro virus koji se najčešće širi zagadjenom hranom i vodom, ali sobzirom da je inspekcija kasno saznala za slučaj verovatno će se teško utvrditi da je izvor u odmaralištu. A fakat jeste.
EUR/RSD 117.5959
Најновије вести