Циклонизација управницима зграда: Не ширите дезинформације о дезинфекцији

НОВИ САД : “Циклонизација” позива сва предузећа која обављају послове професионалних управника стамбених заједница у Новом Саду, да се у време ванредног стања и непосредне опасности по здравље и животе грађана, у свом пословању воде начелима друштвене одговорности и да се у пуној мери прикључе акцији дезинфекције стамбених зграда која се спроводи према одлуци Градског штаба за ванредне ситуације.
Ciklonizacija Novi Sad Foto: Rnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Штаб за ванредне ситуације Новог Сада, на чијем је челу градоначелник Милош Вучевић, још 17. марта донео је одлуку да се у оквиру додатних превентивних мера спроведи и дезинфекција стамбених улаза. Одлука је донета како би се овим мерама заштитили здравље и животи грађана, а у циљу спречавања ширење корона вируса.

Према одлуци третмани се изводе тако што оперативци “Циклонизације” иду од улаза до улаза по свим деловима града – од центра према ободима. Дезифинкују се улази, гелендери, холови зграда, ходници, лифтови... Када се заврши дезинфекција једног круга, поново почиње други по истом систему. Ова мера биће на снази докле год буде било потребе.

Оперативцима “Циклонизације” на терену помажу обучене екипе ЈКП “Градско Зеленило”, ЈКП “Стан” и других јавних предузећа како би дезинфекција ишла што брже. Не дезинфикују се целе зграде, већ само приземље, улаз и лифт, као најфреквентнија места. Професионални управници се позивају да се прикључе како би се ова акција додатно убрзала.

Градски штаб истиче да је реч о додатним мерама заштите које спроводи Град Нови Сад и да суграђани никако не смеју да престану са применом хигијенских и санитарних мера превенције у циљу спречавања ширења заразе. На управнике зграда се такође апелује да се не ослањају само на мере дезинфекције које спроводи град, већ да паралелно организују појачано одржавање хигијене и дезинфекцију у заједничким просторијама.

Након што се “Циклонизацији” обратило десетине грађана Новог Сада са жалбом да су им професионални управници тражили и по више хиљада динара по третману дезинфекције у зградама, из овог предузећа наводе:

- Молимо професионалне управнике да се, у овим моментима када је све ресурсе неопходно усмерити на спречавање ширења епидемије, понашају друштвено одговорно, да покажу солидарност и саосећање са грађанима. Времена за тржишно пословање  свакако ће бити чим се изборимо са епидемијом и вратимо у нормалне пословне оквире. Свака добро изведена дезинфекција је потенцијално спашен живот неког нашег суграђанина, зато апелујемо да се градској акцији дезинфекције придружите са свим капацитетима.

Из овог предузећа такође наводе да их је посебно забринуло то што грађани тврде да су од запослених у предузећима која се баве пословима професионалних управника добили тврдње да један третман дезинфекције коју изводе штити њихову зграду седам дана.

Реч је о изузетно опасној дезинформацији. Не постоји третман дезинфекције који има дејство дуже од неколико сати, и то под условом да у простор нико не улази. Третман дезинфекције  функционише тако што препарат убија вирусе, бактерије и гљивице које се налазе на третираним површинама, а дејство се продужава тек онолико док се створени филм не наруши или док активна материја не испари. У идеалним случајевима, то је неколико сати и зато је третмане потребно понављати што чешће. Обећавање станарима да третман има ефекат седам дана је изузетно неодговорно и потенцијално опасно, јер код станара може створити лажну слику да су заштићени. То може довести до смањене опрезности и слабијег поштовања хигијенских мера, те, последично, до преношења вируса и ширења епидемије, наводе из “Циклонизације”.

Такође позивају управнике да добро проуче упустства препарата које користе, да поступају одговорно по питању концентрација и мера током третмана, као ида станарима дају тачне и проверене информације.

“Циклонизација” је искористила прилику и да захвали свим предузећима, предузетницима и појединцима који су се већ прикључили овој акцији и другим мерама које координира Градски штаб за ванредне ситуације, и на тај начин показали друштвену одговорност и високу свест о значају превентивних мера у заштити наших суграђана.

EUR/RSD 117.5912
Најновије вести