Буковчанке се доказале у хуманитарним активностима

Чим је коронавирус завладао целом планетом, па и нашом Србијом, буковачке даме кренуле су у хуману мисију. Иницијатор свега била је Драгана Амиџић и у својим просторијама у том сремском месту одмах су почеле да шију маске, а направиле су их око 5.000.
Драгана Амиџић
Фото: Dnevnik.rs

Скупиле су се даме из Актива жена и свака је на свој начин давала изузетан допринос. Од почетне активности ишле су до максимума и маске делиле бесплатно, а машине за шивење дале су Биљана Дулић и Деана Ђурђевић.

– Нисмо часиле ни часа – почела је причу Драгана Амиџић. – Желела сам да дам свој допринос у борби против опаког вируса и на неки начин помогнем људима. Скупила сам чланице Форума за жене који водим, а свему се прикључило и доста наших суграђана, али и људи из Петроварадина, који су желели да учествују у тој акцији.

У почетку је било мало теже, али су онда у помоћ прискочили руководећи људи из МЗ Буковац и МЗ Петроварадин и кренуло је ваљано.

– Људи су показали да имају и срце и душу када је невоља у питању – наставила је Драгана. – Ми смо прво делили маске, а онда смо набавили, а потом поделили, и средства за дезинфекцију руку. Маске и средства за заштиту делили смо деци из Дома у Ветернику, затим у нашем селу, Дечјем селу у Сремској Каменици, НУРДОР-у, Дечјој болници у Новом Саду, амбуланти у Буковцу, вртићима и ЈКП „Чистоћа”, а носили смо их и у друга места. Свуда смо дочекани с одушевљењем, и то је оно што ми је највише пријало. То је било истинско признање за наш рад. Наше мало за све њих је било много. Све смо радили од срца и чинили добру ствар. Осим тога, старијим мештанима носиле смо потрепштине из продавница, као и све оно што им је, на личну молбу, било неопходно.

Коронавирус је на издисају, али наше јунакиње неће да прекину хуманитарни рад.

– Пошто смо учествовали у хуманитарним акцијама и пре свега овога, наставићемо у истом смеру – истакла је наша саговорница. – Учествовале смо и на „Ноћном базару”, где смо продавале многе ствари и новац потом уплатиле оболелом детету. Биће тога још много, јер у Форуму жена има нас двадесетак и помагаћемо свима којима је помоћ потребна..


Од појединаца до месне заједнице

Драгана Амиџић истиче и све оне који су помогли учешћем у хуманитарним акцијама. То су: месна зајдница Буковац, Драгана Грмаш, Милка Грмаш, Данијела Малетић, Саша Живковић, Милена Марчета, Сања Илкић, Љиљана Перић, Јасмина Дулић, Сања Сладојевић, Ђуја Мијић, Милка Жујић, Љиљана Губић, Владимир Вељков и Милена Бошковић.


Чињеница да је самохрана мајка двоје деце Драгану не обесхрабрује. Напротив, само јој пружа додатни мотив.

– И ћерку Жељану, која се бави боксом, и сина Страхињу сам укључила у све, као и још неколико жена своју децу, а кад нешто наумим, од тога не одустајем. Запослена сам у „Паркинг-сервису” и све стижем. Зато желим да се захвалим свима који су спремни да помогну у хуманитарним акцијама – нагласила је Драгана Амиyић.

Текст и фото: М. Павловић

EUR/RSD 117.5792
Најновије вести