Брод у служби промоције вина

До краја ове седмице или најкасније током наредне, у Сремским Карловцима почеће реализација пројекта „Дунавска винска рута“ из програма прекограничне сарадње с Мађарском, који у први план ставља два врло важна привредна и туристичка ресурса тог места и регије – Дунав и вино.
Brod treba da služi kao atrakcija na manifestacijama u Srbiji Foto: Dnevnik.rs/arhiva
Фото: Брод треба да служи као атракција на манифестацијама у Србији Фото: Дневник.рс/архива

Како сазнајемо у Канацеларији за локални економски развој (КЛЕР), тај пројекат, вредан 377.040 евра, одобрен је крајем прошле године.

“Реч је о ИПА пројекту у чијој реализацији, осим општине Сремски Карловци са српске стране, учествују као партнери још Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама и Удружење „Алмамонс“, а с мађарске регија Бач-Кишкун”, каже Игор Релић из КЛЕР-а.” Највећи део новца од одобрене суме припада карловачкој општини. Наш задатак је да створимо инструмент за реализацију пројекта “, у овом случају то је мањи брод који ће бити место дешавања бројних програма.

Према Релићевим речима, учесници пројекта са српске стране склопили су партнерски уговор, и сада се очекује да и главни партнер из Мађарске то учини с Европском комисијом и пројекат може почети. Први корак након тога биће расписивање јавне набавке за пројектовање и изградњу бродића, који је окосница свега. На њему ће се одвијати све програмске активности, треба да их буде десет из области културе, а организоваће их сви партнери.


Хидрогеотермална мапа

Осим пројекта који треба да почне, у Сремским Карловцима су у току још два европска. Пројекат необичног назива ДАРЛИНГе, чија је вредност 2,2 милиона евра, у којем учествује 18 партнера из осам земаља, донеће свима од њих мапу извора хидрогеотермалне енергије, као подлогу за конкурисање у различитим фондовима за искоришћавање тих ресурса.  Пројекат СМУГ се бави појавом евроскептицизма у чланицама Европске уније и земљама кандидатима за улазак у ЕУ. У средишту пажње му је размена искустава међу народима када је тај феномен у питању, у различитим фазама приступа чланица ЕУ да би се он смањио. Пројакат је вредан 135.000 евра, а у њему, осим локалне самоуправе, учествује и Удружење грађана „Дунав 1245“, поред још 13 партнера из Румуније, Хрватске, Македоније, Португала и Словеније. Завршетак пројектних активности планиран је за март наредне године.


“Брод би требало за буде спеман за пловидбу, и све активности које су зацртане да се на њему одржавају, следеће године”, објашњава Релић. “Он треба да служи као атракција на манифестацијама у Србији, пре свега локалним и оближњим, као што је Егзит. Поседоваће историјску, виноградарску и винску поставку. Осим историјских експоната, имаће и витрину с винима актуелних произвођача из целог региона и зато би требало да буде и њихово својеврсно маркетиншко оруђе.”                              

Брод ће, према Релићевим речима, имати платформу за особе с инвалидитетом, као и соларне панеле за напајање унутрашњости.

З. Милосављевић

EUR/RSD 117.5703
Најновије вести