Братимљење Новог Сада и Куманова

НОВИ САД: Скупштина града једногласно је усвојила одлуку о братимљењу Новог Сада и Куманова у Северној Македонији, а сам споразум, званично назван споразум о сарадњи двеју локалних самоуправа, биће потписан наредног понедељка у Куманову, када се обележава пет векова од првог помињања тог града.
s
Фото: skupstina.novisad.rs

Куманово је трећи град по величини у Северној Македонији, с близу 75.000 становника, изјавио је у холу градског парламента помоћник градоначелника за међународну сарадњу Александар Петровић. По његовим речима, Куманово има велики значај за српску заједницу, која је трећа по бројности у граду, а има и историјске корене који везују српски народ с Кумановом.

Ове године Куманово обележава 500 година од првог помињања у званичним списима и то ће бити права прилика да градоначелник Милош Вучевић потпише споразум о сарадњи, навео је Петровић.

Он је подсетио на то да се близини Куманова 23. октобра 1912. године одиграла чувена Кумановска битка у Првом балканском рату, када је српска војска поразила турску војску. Петровић је назначио и да је 29 година касније у Куманову и Прилепу подигнут антифашистички устанак, а 9. јуна 1999. године потписан Кумановски споразум којим је окончана НАТО агресија на СР Југославију. По његовим речима, Куманово има неколико градова-партнера, што је мањи институционални значај у односу на споразум с Новим Садом, а то су Врање и Лесковац из Србије, Пловдив и Габрово из Бугарске и Вараждин из Хрватске.

Како је Петровић подсетио, пре три године потписан је трипартитни  споразум о сарадњи између Куманова, Новог Сада и Марибора. Нови Сад и Марибор потписали су споразум о сарадњи 2015. године.

Ми смо 11. новембра 2016. године потписали правни акт необавезујуће снаге о намерама за успостављање сарадње Новог Сада и Куманова, који је даље резултирао највишим актом правне снаге у овом тренутку, споразумом о сарадњи, који је еквивалент братимљењу градова. Нема ту велике политике, то се пре свега односи на сарадњу у култури, науци, образовању, туризму и спорту. Идеја водиља за успостављање сарадње била је мултиконфесионалност, мултиетничност и мултикултуралност, пре свега Новог Сада, а ништа мање Куманова, истакао је Петровић, додавши да, након што Скупштина града усвоји тај документ, завршну реч даје Републичка влада.

Пошто су одборничке групе Демократске странке и Независних грађана у бојкоту седница Скупштине града, гласове за братимљење дали су одборници из одборничких група Српске радикалне странке и Покрета „Доста је било“.

Марина Недељковић из СРС-а пред заседање је истакла да ће та странка подржати братимљење двају градова и поред њиховог става да са државама које су признале Косово не би требало успостављати сарадњу. За радикале разлог за изузетак лежи у чињеници да српски народ на тим просторима живи вековима, те да се ту одиграла Кумановска битка, о чему сведочи споменик на брду Забрњак. Осим тога, истакла је и заједничку борбу против фашизма и заједничке историјске везе.

С. Крстић

EUR/RSD 117.5518
Најновије вести