„БИЗНИС НА ШТИКЛАМА”: Важна подршка и мотивација предузетницама

Четврта међународна стручна конференција „Бизнис на штиклама” одржана је јуче у „Мастер центру” Новосадског сајма, а кроз пет блокова предавања и једну панел-дискусију говорило се о идејама за предузетништво, финансијама, маркетингу и продаји, здрављу, а понајвише о изазовима пословања за време пандемије, као и након ње.
1

Овогодишња конференција је одржана у склопу пројекта „Вумен бизнис ХУБ” који се суфинансира из Интерег ИПА програма прекограничне сарадње Хрватске и Србије. Та сарадња је један од разлога зашто је учешће на овогодишњој конференцији „Бизнис на штиклама” било бесплатно.

Председница Клуба „Бизнис на штиклама” Софија Бајић је за „Дневник” навела да је та конференција постала веома битна, како у нашој држави, тако и у региону, где имају, како открива, бројне сараднице. Она је и ове године одабраним дамама поделила награде „Најштикла 2020”. – Када се жене окупе на овај начин, оне усвајају нова знања кроз разне наше едукације и предавања, уче како да постану предузетнице, како да буду финансијски независне, а оне које то већ јесу, уче како да унапреде своје пословање – истакла је Софија Бајић, и додала да је мото овогодишње конференције „Одважи се, оснажи се”. – Последњих година се десило да су жене постале свесне тога да треба да буду финансијске независне јер једино тако могу да буду срећне, схватиле су да не треба да зависе од било кога. У последње четири године, колико се одржава наша конференција, велики број жена се одлучио на корак да постану предузетнице, само ја их знам око 50.

Четврту конференцију „Бизнис на штиклама” отворио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, који је нагласио да су жене битне, као стуб породице, али и као стуб друштва.

– Положај жена у бизнису је нешто на чему још доста треба да радимо, он је на нивоу који није био задовољавајући пре ванредног стања и свакако ће такав бити и после короне, а треба причати о томе како се положај жена у бизнису може побољшати – истакао је Ђорђевић. – Када је у питању број оних који су регистровани у АПР-у, он је много неповољнији за жене у односу на мушкарце, али то је последица неких ранијих времена и недостатка медијске пажње. Доста се прича о женама у бизнису само када је у питању насиље у породици, када се каже да је потребно економски оснажити жене да би оне, као жртве насиље, изашле из тога. То јесте проблем друштва, али није поента гајити и оснаживати само жене које су претпеле насиље него треба причати више и о свим другим женама да би добиле шансу у нашем друштву.

О насиљу у породици говорила је и Данијела Малетић из Иницијативе за социјално предузетништво, која је истакла значај закона о социјалном предузетништву, који још није усвојен. Министар Зоран Ђорђевић је на то додао да је тај закон већ завршен и да треба да уђе у скупштинску процедуру, те позвао жене да погледају како је осмишљен. Данијела Малетић је нагласила да је поменути закон усмерен на све социјално угрожене категорије у друштву.

– Свака жена која је погођена насиљем у породици се пет до седам пута враћа насилнику из једног простог разлога: нема могућност да себи обезбеди егзистенцију – нагласила је Данијела Малетић. – Закон о социјалном предузетништву кроз непрофитна предузећа може помоћи женама да обезбеде средства за живот. У групу социјално угрожених спадају и самохрани родитељи, Роми, особе с инвалидитетом и многи други.

Када се жене окупе на овај начин, оне усвајају нова знања кроз разне едукације и предавања, уче како да постану предузетнице, како да буду финансијски независне, а оне које то већ јесу, уче како да унапреде своје пословање (Софија Бајић)

Последњи део конференције обележила је панел-дискусија на тему изазова пословања за време и после пандемије, на којој је једна од говорница из Новог Сада била предузетница и власница фирме „Бест Бранд Френдли” Марија Радојчић. Она је за наш лист навела да су такви скупови неопходни женама да би се међусобно подржале, мотивисале, подстакле на даљи и бољи рад, али и чуле корисна искуства других.

Положај жена у бизнису је нешто на чему још доста треба да радимо, он је на нивоу који није био задовољавајући пре ванредног стања и свакако ће такав бити и после короне ( Зоран  Ђорђевић

– Наравно да није увек све свима сјајно, сви имамо кризне моменте и треба схватити да је то неопходно проћи у бизнису да би се превазишле све баријере да би се стигло до дефинисаног циља – закључила је Марија Радојчић. – Важно је такође знати да није лако бити предузетник, предузетник не треба да буде свако, треба то да се изабере зато што се то нешто жели и воли, али исто тако, свако ко се на то одлучи, треба да буде спреман на жртвовање много тога.

К. Ивковић Ивандекић

Фото: С. Шушњевић

EUR/RSD 117.5825
Најновије вести