Балет "Грк Зорба" сутра у СНП-у

НОВИ САД: Пре 25 година, 1. децембра 1994. године, био је премијерно изведен балет Српског народног позоришта "Грк Зорба" најпознатијег грчког копозитора Микиса Теодоракиса. Тим поводом Балет СНП-а, извођењем "Зорбе" сутра ће обележити ову годишњицу.
g
Фото: I. Ramadanović

Диригент је Александар Којић, у улогама су: Андреј Колчерију (Зорба), Ана Ђурић (Марина), Самјуел Бишоп (Ник), Катарина Кљајић (Мадам Ортанс), Милан Иван (Павлос).

Никос Казанцакис, грчки писац 20. века, један од највише превођених аутора новије грчке књижевности и аутор романа Доживљаји Грка Зорбе (1946), забележио је како му се у животу често догађало да се стиди што је учинио радост својој души, а да, при том, није успевао да оствари највиши занос – саму суштину живота; али никад није осећао такво унижење своје душе као пред Зорбом. Зорба је за његовог творца онај који поседује све што је писцу неоходно да би био изворан, све што је човек, онако несрећан и уплашен, савладао свој животни пут: он је простодушан, онај који општим и свакодневним елементима даје чедност, из чијих груди избија смех, онај који руши све бедеме – морал, религију, отаџбину. Зорба постаје легенда.

Композитор Микис Теодоракис је бесплатно дао ексклузивна права да Српско народно позориште изводи пројекат Грк Зорба како у Новом Саду, тако и у београдском Центру "Сава". Српско народно позориште је премијерно обновио балет "Грк Зорба", на сцени "Јован Ђорђевић" у суботу, 8. октобра 2016. године, а прва реприза је била три дана касније, 11. октобра.

На једној од проба, у разговору са кореографом Круниславом Симићем је рекао:

"Постоје измене у односу на ранију кореографију. Ради се потпуно нова сценографија, мизансцен и бројни костими јер учествује више од педесет чланова Балета. Нов Грк Зорба није само обнова, он је као полупремијера. Стасали су нови балетски прваци, солисти и чланови ансамбла па је и балетска подела другачија. Има се у виду и нова генерација публике, па се сходно томе, примењује и савремен приступ, уобличава се у нову форму. Оно што се не мења, то је прича о искреном пријатељству, чистој емоцији, љубави, животној радости".

Грк Зорба је занимљива прича о пригушеним страстима и њиховим експлозијама, то је "прича са Крита о патријархалним заблудама што проистичу из окошталих обичаја и понашања, прича у којој страсти погрешно мотивисаних сеоских житеља воде ка трагичном исходу. Грк Зорба и његов пријатељ Ник савлађују ужас и властито очајање, преокрећу суровост немилих последица у тријумф воље за суживотом и пријатељством, увлачећи све у игру и песму – у сиртаки".

Овај балетски спектакл у два дела изводи се по либрету Крунислава Симића, Душана Белића, директора пројекта, Хаџи Зорана Лазина, продуцента, и Сержа Вафијадиса (1926-2005), уметничког консултанта и супервизора. Кореограф и редитељ је Крунислав Симић који је за овај кореографски концепт, као и за развој целокупног балетског ансамбла, награђен највишим признањем СНП-а, Златном медаљом "Јован Ђорђевић", 2011.

EUR/RSD 117.5559
Најновије вести