Багрем за Рашу Попова у Каменичком парку

Међународни дан књиге за децу, 2. април, и ове године је у Каменичком парку обележен сађењем дрвета за једног дечјег аутора.
drvo za rasu popova1, ssusnjevic
Фото: Дневник (С. Шушњевић)

Багрем за књижевника Рашу Попова симболично је посадила његова ћерка Дијана, у присуству ученика двеју новосадских основних школа. То је дванаесто дрво посађено за неког од стваралаца за децу, а овом приликом у парку је отворена и изложба портрета свих писаца за које је током претходних година посађено дрво.

„Сваке године 2. априла, на дан рођења великог бајкописца Ханса Кристијана Андерсена, прославља се Међународни дан књиге за децу“, подсетио је писац за децу Бранко Стевановић.

„Каменички парк је, између осталог, познат по томе да у њему расту стабла старија и од 200 година, а ми смо се окупили у част једнога од оних који никада не могу умрети. Један велики писац рекао је: „Библиотека је оно место на којем можеш до миле воље да се наразговараш с најпаметнијим умовима човечанства, чак и када дуго више нису међу нама.“ Тако ћемо ми разговарати са свим ствараоцима, па и с нашим Рашом.“

Фото: Дневник (С. Шушњевић)

Поводом Међународног дана књиге за децу, дрво у Каменичком парку до сад је посађено за Павла Јанковића Шолета, Мирослава Настасијевића, Радета Обреновића, Душка Трифуновића, Душка Радовића, Десанку Максимовић, Бранка Андрића, Бранка Ћопића, Драгана Лукића, Брану Црнчевића и прошле године за Игора Коларова. Портрете тих писаца урадио је Драган Рукавина, познатији као „Лафит“, а штафелаје на којима су изложени портрети даровао је уметнички столар из Новог Сада Лазар Николајев. Поезију неколико аутора за децу говорили су уредница Дечјег програма Радио Новог Сада Мирјана Петрушић и члан Дечје радио-уметничке групе Божидар Воргић, а ученици ОШ „Јован Поповић“ организовали су и мало такмичење у лепом читању стваралаштва дечјих песника.

„Волим поезију, а од песника посебно Душана Радовића и Десанку Максимовић“, рекла је ученица трећег разреда ОШ „Јован Поповић“ Ленка Ђукић.

„Волим, заправо, многе песнике, али Душана Радовића сам издвојила јер је он, док је писао песме, све гледао из дечјег угла и његово стваралаштво ми је због тога занимљиво. Песме Десанке Максимовић су пуне емоција и зато волим да их читам. Свима препоручујем да читају поезију јер она чини да свет посматрамо другим очима, учи нас да о биљкама и животињама бринемо као и о људима, да чувамо природу и не уништавамо је.“

Организатори пројекта су књижара „Мала велика књига“, Удружење војвођанских учитеља, Удружење „Слово“ и Покрет горана Новог Сада.

Б. Павковић

Dodo
02.04.2019 • 22:15
Napokon nesto lepo!
EUR/RSD 117.2767
Најновије вести