Аутори мурала „Карловачко сокаче 31” боје цео кварт

Као што су и најавили када су летос завршили мурал „Карловачко сокаче 31”, који се налази између Гробљанске и Улице Ивана Филиповића у Сремским Карловцима, чланови неформалне групе „Муралисти” прионули су уређењу простора испред осликаног зида.
1

Како каже чланица „Муралиста” Марија Петровић, локална заједница је врло позитивно реаговала на мурал, што је актере тог подухвата надахнуло да предузму кораке да би кварт претворили у атрактиван и привлачан кутак, желећи тако да испуне сопствене експресије и подигну квалитет визуелне интригантности града, али и потребу грађанства за променама.

– Сремски Карловци су сами по себи веома позната туристичка атракција, а поготово централни градски трг, међутим, остали делови општине нису тако посећени – каже Марија Петровић. – Идеја је била креирати нову атракцију ван градског језгра и место окупљања грађана. Кроз неколико етапа планирано је партерно уређење сокака, постављање остветљења уз мурал, клупе и канти за отпатке и оплемењивање простора зеленилом. Као студенткиња архитектуре, чврсто верујем да је улица душа града и, као таква, мора бити испуњена, чиста и разиграна. Иако о Карловцима много говорим и пишем, на факултету сам научила да просторни проблем тражи просторно решење, те ми је било природно да те речи преточим у дела и одлучим да учествујем у таком подухвату. Морам напоменути да то никако не би било могуће без ментора Владимира Будалића.

С обзиром на то да због других обавеза могу да раде само викендом, какав је био случај и с осликавањем зида, волонтери су акцију уређења започели 24. и 25. октобра, правећи степениште од опеке.

– Терен је под нагибом и као такав захтева посебна просторна решења – објашњава Марија Петровић. – Иако желимо да све радове обавимо у што краћем периоду, могуће је да ће доћи до измене плана из објективних разлога, односно прилика на терену. Реализација ће зависити и од временских услова. Током ове сезоне планирамо да радове завршимо до 1. децембра и стрпљиво сачекамо пролеће за следеће подухвате. Мотивацију за рад проналазимо у жељи да променимо набоље оно што сматрамо да је важно, да улепшамо свет око нас и квалитетно проведемо време у добром друштву. Веома је важно схватити да је град одговорност сваког од нас и да промене набоље траже континуирани план и рад кроз призму љубави и стрпљења.

Пројекат се реализује у сарадњи с Младим истраживачима Србије, Центром за грађанско деловање, Тимом42, Емпоњер-ом и Покретом горана Војводине. Финансира се кроз програм „Млади су закон” Министарства омладине и спорта Републике Србије, а у његовој реализацији учествују Олга Рабреновић, Александар Стефановић, Ивана Рабреновић, Франческа Форнаро, Сташа Поповић, Никола Пејаковић, Александар Шнур, Никола Јовановић, Владимир Будалић, Марко Љубичић и Марија Петровић.

EUR/RSD 117.3909
Најновије вести