Асфалтни пут после деценије и по стиже у Улицу Кароља Селеша

НОВИ САД: Након деценије и по, становници Улице Кароља Селеша, недалеко од Булевара војводе Степе на Новом насељу, коначно могу очекивати асфалтирање пута, будући да је недавно одабран извођач за тај посао.
k
Фото: Dnevnik.rs

Изградња саобраћајних површина и пратеће инфраструктуре коштаће 21,4 милион динара, а надлежни у Градској управи за грађевинско земљиште и инвестиције донели су одлуку да уговор доделе групи фирми, с новосадским „Пут-инвестом” на челу, које су понудиле да планиране радове заврше за 110 календарских дана, као и да за њихов квалитет гарантују три године.

Иначе, изградњу инфраструктуре, у улици која име носи по оцу познате тенисерке Монике Селеш, до сада су кочили нерешени имовинскоправни односи, али је тај проблем изгледа решен.

Иако су куће одавно легализовали, становници Улице Кароља Селеша више од 15 година до својих домова долазе земљаним путем. Водовод и канализацију, пешачку стазу и расвету изградили су о свом трошку, а како су својевремено објаснили, иако редовно плаћају порез, својим кућама прилазе кроз блато и баре, кад падне киша, док лети од прашине не могу да дишу.

Како је у тендерској документацији наведено, саобраћајница у Улици Кароља Селеша део је градске уличне мреже, налази се у северозападном делу урбаног подручја града и представља везу између Булевара војводе Степе и Улице Сомборска рампа.


Жалба странке у поступку кочила експропријацију

Из Управе за грађевинско земљиште и инвестиције својевремено су подсетили на то да је на основу решења Владе Републике Србије од 20. априла 2017. године утврђен јавни интерес за експропријацију непокретности (три парцеле у Улици Кароља Селеша), ради привођења земљишта намени, односно изградње саобраћајнице.

Правобранилаштво Новог Сада је пред Градском управом за имовину и имовинскоправне послове 8. јуна 2017. године покренуло поступак експропријације и 18. септембра 2018. донето је решење за то. Странка у поступку је на решење поднела жалбу па је поступак обустављен до доношења решења по тој жалби, односно окончања другостепеног поступка.


Фото: Dnevnik.rs

Из Управе за грађевинско земљиште и инвестиције у марту су за „Дневник” објаснили да је завршена техничка документација и исходована грађевинска дозвола, те да је пројектом предвиђена градња коловоза и пешачке стазе, као и подземне инфраструктуре, водовода, фекалне и атмосферске канализације, али и јавног осветљења. Програмом уређивања грађевинског земљишта за 2020. годину предвиђен је новац за изградњу саобраћајних површина и пратеће инфраструктуре, али су реализацију те инвестиције до сада кочили нерешени имовинскоправни односи.

По подацима из Катастра, реч је, иначе, о три парцеле, површине 2.131, 1.305 и 126 квадратних метара, а да би почело уређивање Улице Кароља Селеша, требало је те плацеве експроприсати и укњижити као јавну својину Града или да пак власници, док се не реше имовинскоправни односи, дају сагласност за грађевинске радове на свом земљишту. Пошто је Управа одабрала извођаче, да се закључити да је проблем решен, односно постигнут је договор с власницима земљишта.

Имајући у виду све рокове, радови би могли почети до краја године, мада је вероватније да неимари крену да раде почетком 2021, имајући у виду временске прилике, али и епидемиолошку ситуацију.

Ј. Вукашиновић

EUR/RSD 117.4598
Најновије вести