Андреа Попов Милетић - млада снага литерарне сцене

Представница литерарне сцене младих Андреа Попов Милетић (32), у јеку актуелне теме титуле нашег града као Европске престонице културе 2021. године, провела је месец дана на резиденцијалном програму за писце у Печују, где је послата заједничком одлуком представника Фондације „Нови Сад 2021” и уредника часописа „Поља” Алена Бешића.
Andrea Popov Miletic
Фото: А. Милер

Била је то прилика за упознавање града који је исту титулу понео 2010. године, али и за сусрет с колегама писцима, локалним становништвом, као и рад на сопственим делима.

„Идеја је била да тамо не будем туриста, него да, као становник Печуја, упознам њихов културни живот, будем у контакту с писцима и новинарима, да касније могу да упоредим два града и донесем искуства с обзиром на то да је Печуј 2010. године био Европска престоница културе“, прича Андреа.

“Одлазиш у потпуно други контекст, тамо си плаћен и цењен због онога што радиш, имаш месец дана да се у правом смислу храниш културним садржајима“, додала је наша саговорница.

Једина обавеза писаца-резидената током боравка у Печују била је писање својеврсног дневника, а ти текстови ће на пролеће бити објављени у вишејезичном зборнику.

„Заиста ми је било интересантно да сазнам шта су све урадили захваљујући титули Европске престонице културе. Њихова културна четврт „Жолнаи”, у склопу које се одржавају изложбе, концерти, радионице... изузетно је добро организована. Постоји и породични део, у којем су Планетаријум и Луткарско позориште, а посебно ме је одушевио Интерактивни центар науке. Мој утисак је да становници Печуја више користе културне садржаје у односу на нас. Заиста постоји много разлога да нам тај мали град буде узор“, рекла је Андреа.

Андреа Попов Милетић провела је месец дана на резиденцијалном програму за писце у Печују, где је послата заједничком одлуком представника Фондације „Нови Сад 2021” и уредника часописа „Поља” Алена Бешића

Андреа Попов Милетић свакодневно се бави писањем прозе, есејистиком, превођењем, лектуром... Тренутно ради на сценарију документарног филма Ненада Милошевића „Воли и ћути”, који говори о трагању за изгубљеним временом на Балкану, а у току је и израда новог рукописа – лирске прозе о грађењу малих светова унутар овог постојећег.

„Ускоро ће бити објављен један вишејезични зборник о помирењу у региону, у којем ће се наћи и моја прича преведена на македонски и албански језик. Излаз из несигурности списатељског посла видим у удруживању писаца из некадашњих југословенских република и томе да се подржавамо и промовишемо једни друге. Учествујем искључиво на конкурсима који немају националистички и патетичан предзнак“, открива перспективна поетеса.


Блогерка, писац...

Млада новосадска списатељица Андреа Попов Милетић је за кратко време постигла много. Дипломирала је компаративну књижевност на Филозофском факултету у Новом Саду, а током студија две године је радила као новинарка у листу „Дневник”. Писала је чланке о градским дешавањима, концертима, изложбама и фестивалима, академској заједници, маргинализованим групама, екологији, европским интеграцијама... Има и свој блог „Чајанка под столом”. Написала је књигу приповедака „Безазлене цртице”. Као најбољи необјављени рукопис-првенац на српском језику младог аутора до 35 година, књига је објављена на конкурсу СКЦ „Крагујевац” 2013. године.


Наша саговорница се бавила и волонтерским радом. Помагала је ромској деци основношколског узраста с Адица у савладавању школског градива, а учествовала је и у пројекту читања и снимања звучне литературе за слепе и слабовиде студенте. Маргинализоване групе, емоције и живот „обичног” човека честа су инспирација и тема њеног литерарног опуса.

„Друштвене неправде су ме увек окупирале, тиме сам се бавила и док сам радила у „Дневнику”, и касније у стваралаштву“, искрена је Андреа.

„Можда звучи наивно, али увек сам се трудила да те неправде исправљам, да дам глас малим људима. Пролазиш кроз овај град и видиш да људи који живе с нама, лоше живе. Потрудиш се да помогнеш колико можеш, макар и кроз писање. Можда идеалистички звучи да тиме можеш да мењаш свет, али не можеш да будеш несвестан садашњег тренутка. Мислим да свака добра књижевност у том смислу мора бити ангажована“, закључила је Андреа Попов Милетић.

Б. Павковић

EUR/RSD 117.5768
Најновије вести