Акција Дома здравља у борби против рака дојке

Поводом обележавања Светског дана борбе против рака дојке, Дом здравља „Нови Сад”, у сарадњи с ПД „Железничар”, Превентивним центром и Асоцијацијом за унапређење здравља, организује шетњу против те опаке болести данас између 8.30 и 9 часова у Парагову.
dom zdravlja liman
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Од 19 часова у Високој струковној школи за васпитаче, Петра Драпшина 8, биће одржана и трибина „Живот без рака”. На трибини ће се говорити о разним темама попут суочавања с дијагнозом малигне болести и важности психолошке подршке, затим који су то проблеми у спровођењу Националног скрининга за рак, биће испричана и прича лечене жене и слично.

Актуелна евиденција Дома здравља „Нови Сад” бележи око 2.000 новооболелих од карцинома, од чега је око 51 одсто жена, а свака трећа оболела је од рака дојке. Према статистици Националног скрининг-програма за рано откривање рака дојке, новосадски Дом здравља је обавио у просеку пет пута више превентивних прегледа од осталих, што говори да су присутне свакодневне активности на основу којих се жене подстичу на то да редовно раде превентивне прегледе, нарочито ако су уочиле било какву промену у структури дојке.

И. М.

Duda
24.10.2018 • 12:30
Samo mi nije jasno zasto stalbo krivite zene da ne idu na preventivne pregleda ja sam cekala pet meseci i pozovu me daju termin ja sam bila na godisnjem odmoru i nisam mogla prihvatit dobijem odgovor da oni vise nemaju termina da idem kod mohe doktorke da me ona zakaze nisam neko ko ne brine o svom zdravlju jer mi majka umrla u 39 godini od karcinoma dojke i sta ja da slusam kako nisam savesna a da ne pricam kako su na linanu kad sam radila mamografiju i utedno predala.nalaze oni sve izgubili i dobijem odgovor nisu oni krivi verovatno ja sto sam im verovala
EUR/RSD 117.5953
Најновије вести