За најважнију животну улогу важно је бити спреман

У периоду трудноће жене пролазе кроз низ промена, а долазак бебе умногоме мења „цео свет” који је до тог тренутка испуњавао свакодневни живот у друштвеној заједници.
 Brošura „Od partnerstva do roditeljstva – kako da se psihološki pri­premimo dok čekamo bebu?”  Foto: Dnevnik.rs
Фото: Брошура „Од партнерства до родитељства – како да се психолошки при­премимо док чекамо бебу?”  Фото: Дневник.рс

Данас се највише значаја придаје дојењу као најздравијем извору хране, док се путем интернета може наћи опис стања и развоја бебе у стомаку, праћен кроз недеље. Међутим, слабо се пажња и брига посвећује менталном здрављу трудница, психолошким фазама кроз које пролазе будући родитељи, затим фазама у оквиру припреме за родитељство, формирања роди­тељског идентитета и слично. Стога, Центар за промоцију здравља Института за јавно здравље Војводине, уз подршку Градске управе за здравство, реализује пројекат „Подршка менталном здрављу трудница”, у оквиру којег је написана брошура „Од партнерства до родитељства – како да се психолошки при­премимо док чекамо бебу?”, намењена трудницама, њиховим партнерима и породицама.

Једна од ауторки брошуре, мастер психолог и породични саветник Центра за развој потенцијала деце и младих „Плаy” др Мила Радовановић каже за „Дневник” да је заједно с колегиницом психијатром др Слађаном Мартино­вић Митровић дошла на идеју да пишу на тему менталног здравља трудница.

Психолошка истраживања и наша пракса указују на то да ће начин на који ћемо се адаптирати на све промене у току трудноће представљати начин на који ћемо функционисати као родитељи, породица, односно начин на који ћемо обликовати личност детета (Мила Радовановић)

– На основу ис­кус­тва које смо сте­кле у нашој дугогодишњој пракси у раду с децом и породицом, као и увида о томе колико је тема менталног здравља у трудноћи важна, чињеница је да се о њој слабо прича, како у стручној јавности, тако и у широј – рекла је др Мила Радовановић. – Свакодневно смо сведоци колико неки неадаптивни начини психолошког функционисања, неусаглашени ро­дитељски ставови, недостатак међусобног разумевања и по­дршке, стрес као последице балансирања родитељске улоге с другим изазовима свакодневице и сличо, имају утицај на ментално здравље деце и породице, од којих су поремећаји понашања, ан­кси­озно-депресивни поремећаји и психосоматске тегобе само неки од њих. Познавање психолошких процеса у току трудноће и брига о менталном здрављу будућих родитеља је изузетно значајна, стога смо брошуром хтеле да укажемо широј јавности на то.

Како каже, чињеница је да мало који догађај у животу доноси толико промена у свим аспектима живота жене, пара и породице као што је трудноћа – од физичких и хормонских промена које мењају тело жене, до промена у животним улогама, односима, навикама и стварања једног потпуно новог бића које ће постати центар света будућим родитељима. Оне су, у психолошком смислу, врло комплексне и изазовне јер траже од нас да преиспитамо своје ставове, научене обрасце понашања и устаљене односе и навике, адаптирајући се на нове околности, што није нимало лако. Нарочито када није све „идеално”, када постоје нерешени конфликти у породици или партнерском односу или је финансијска ситуација климава.


Битна је подршка будућег оца

По речима др Миле Радовановић, одржана је трибина на тему менталног здравља трудница, а пошто генерално наше друштво није склоно таквим темама, одзив је био прилично добар, с обзиром на то да су већи део публике били парови.

– Током година, жене су достигле веће могућности у друштву и уопште организацији родитељских улога, али значајније учешће мушкарца у родитељству код нас и даље нагиње ка традиционалним вредностима, по којима је брига о деци још увек доминантно мајчина – каже др Мила Радовановић. – У том смислу, жене се последично много више баве темама везаним за родитељство и развој детета. Стога улога жене, будуће мајке, може бити кључна у томе колико ће се партнер и будући отац укључити у бригу о детету.

Како каже, зато увек саветују жене да што више деле све информације везане за трудноћу са својим партнерима, да заједно одлазе на лекарске прегледе јер подстицањем партнера на веће ангажовање у активностима, али и размишљањима на тему будућег родитељства, помажете му да се саживи са свим променама и пружи подршку партнерки у кородитељству.


– Психолошка ис­тра­живања и наша пракса указују на то да ће начин на који ћемо се адаптирати на све наведене промене у току трудноће представљати начин на који ћемо функционисати као родитељи, породица, односно начин на који ћемо обликовати личност детета – каже наша саговорница. – Брошура обједињује различите теме које су у психолошком контексту важне за период трудноће, почевши од периода адаптације на нову улогу труднице, развоја психолошке везе будуће мајке и бебе, преко неговања партнерских односа. Дотичемо се и тема анксиозности и депресије у трудноћи јер су то области о којима влада највећа стигма у друштву пошто је често трудноћа симбол среће и благостања и нема места непријатним емоцијама. Све су то теме које су веома значајне, како за саму жену током трудноће, тако и за даљи развој детета и породице.

По речима Миле Радовановић зато је важно да се и о њима прича, не би ли се труднице које препознају неке од симптома које се наводе у брошури охрабриле и на време потражиле помоћ психолога или психијатра. Као што је напоменуто, намењена је трудницама, али у сваком случају може користити и онима који се припремају за трудноћу, као водич за оно што их очекује на том пу­товању.

Брошура је недавно објављена и тек је кренула њена дистрибуција, а како каже др Снежана Укропина из Центра за промоцију здравља Института за јавно здравље Војводине, штампана форма ће се делити трудницама у Саветовалиш­тима за труд-нице домова здравља. Досту­пна је и на сајту Института хттпс://њњњ.флипснацк.цом/драги33/води-за-труднице-и-парове.хтмл. 

И. Миклоши

EUR/RSD 117.5830
Најновије вести