ВЛАДИМИР АНУШИЋ, ТРЕНЕР ПЛИВАЊА Моја деца су пре пропливала него проходала

Пливање као и писање, читање, за мене је основна култура, каже Владимир Анушић, тренер пливања и аутор концепта о пливању и одрастању Swimming Dad, као и писац четири сликовнице о пливању у којима су главни протагонисти његова деца Јаков и Петра.
2
Фото: Приватна архива

- Када су стигла моја деца, само пар година касније, пливање је добило за мене још једну интензивнију нијансу. Више од две деценије играм се са децом на  највећем „игралишту“ на свету - ВОДИ! Примењујући игру у води, и представљајући базен као игралиште од 2013. године у оквиру „Baby Swim Kluba'' мотивишем бебе, оне најмлађе, али и њихове родитеље да заволе воду, пливају и уживају. Бебе су уметници који дају колорит и топлину пливању - рекао је тата за пливање, Владимир Анушић на почетку нашег разговора о најбољем начину упознавања деце с водом и савладавању вештине пливање.

Када дете може да почне да учи пливање? Колико су старе бебе које долазе у ваш „Baby Swim Klub“?

- Беби пливање је једини спорт у коме може четворомесечна беба да ужива. Из мог искуства, већ са шест месеци можете ући у базен са бебом уз надзор стручног лица. Зато што бебе узраста од шест месеци су заинтересованије за различита окружења и активности, имају добру контролу врата и родитељи могу пријатно пливати са њима. Мада за оне страствене љубитеље воде, као што смо ја и моја деца, постоји могућност и са три-четири месеца да „ускоче“ у базен, пливају. Моја деца пре него што су проходала она су пропливала. То, наравно не значи да су имали свакодневно тренинг него да су од тада постепено стицала поверење у воду. Данас са пет и седам година су опуштени и уживају у води. То је стварно индивидуално, и зависи од детета до детета. Али, без обзира на то што је комшијин малишан од четвртог месеца „пливач” и што струка препоручује уживање у води са шестомесечном бебом, о томе када је прави тренутак да уведете бебу у пливање одлучују родитељи.

Да ли су ваше сликовнице припрема старије деце за часове пливања или су и својврсни приручници за савладавање пливања?

Сликовнице о пливању, приче у стиховима о брату и сестри, Јакову и Петри који се од свог четвртог месеца у води играју, пливају и у њој уживају нису приручници за савладавање пливања. Нису ни лекција родитељима о васпитању деце, иако подсећају на здраве навике. Нису читанке, нити успаванке. Напротив, оне зову на акцију. Кроз стихове са ивице базена, оне нуде решење за лакше упознавање деце са потенцијално опасним ситуацијама крај воде, усвајањем правила понашања и концептом безбедности, без напуштања зоне сигурности. Креиране су да децу на забаван начин, уз песму и слику, уведу од најмањег узраста у свет пливања, укажу на бенефите пливања, предоче им шта их чека у школици пливања, шта све могу да раде када знају да пливају, зашто је пливање прави спорт за свако дете, зашто су вода и пливање њихови другари од најранијег узраста. У томе им помажу Јаков и Петра који пливају и данас имају пет и седам година. Верујем да кроз ове четири приче у стиховима са ивице базена: „Јаков и Петра ИДУ на пливање'', „Јаков и Петра ВОЛЕ пливање“, „Јаков и Петра УЧЕ да пливају“ и „Јаков и Петра ПУТУЈУ и пливају“, могу да мотивишем децу да заволе воду, буду сигурнија, али и да уживају у њој без страха! Уз песму, деца на забаван начин, лако могу да спознају здраве навике које доноси пливање и заволе га. Јер, када стекну самопоуздање у води и око ње, лакше ће пливати кроз живот. Најважније ми је да макар и на микро нивоу, подигнем свест код родитеља, деце, и њихових пријатеља о безбедности најмлађих у води и око ње, али и колико је пливање, важна животна вештина од најранијег узраста. Јер пливање није сезонска активност, а безбедност деце у води и крај ње је приоритет.

Уколико дете има страх од воде, како се то превазилази?

Нека деца су од малена са водом на ти, док је другима она на старту велики странац. Међутим, уколико је неко од поверења са оне стране „ивице”, много је лакше да дете уђе у воду. Самим тим и стекне поверење у пливање, заволи га. Није лако превазићи страх од воде код деце, то је сигурно. Код деце и страха од воде нема журбе. Потребно је стрпљење. Родитељи га често у таквим ситуацијама брзо изгубе. Треба да знате да нисте у томе сами. За почетак је потребна само јака воља и родитеља и детета да би покушали. Затим, корак по корак уз стручни надзор. Кроз дводеценијску праксу, могу вам рећи да је децу некада потребно само пустити да буду око воде, да посматрају шта други раде, играју се, наравно уз надзор. Битно је направити опуштен амбијент, да деци буде комфорно ван и у води. Затим, укључите њихове омиљење играчке, као предмет забаве у води. Постепено ви као родитељ уђите у воду, будите особа од поверења. Видећете, по њиховом стиску да ли им вода прија или још не. Неко страх од воде превазиђе за две недеље интезивног дружења са водом, а неко тек за три месеца, годину или две. Битно је да не одустанете. Превазилажење страха од воде код деце, али и код одраслих препустите стручном лицу. Није довољно бити само тренер пливања, психолог, педагог у таквим ситуацијама је неопходно и искуство у раду са особама које имају страх од воде.

Фото: Приватна архива

Шта саветујете родитељима који први пут ове године воде децу на море а нису похађала часове пливање. Како их припремити и упознати с водом да не развију страх?

Кроз занимљиву причу, песму, игру у води, децу је увек најлакше опустити и на највећег игралишту на свету - води. Без обзира да ли сте први пут ова године на мору или трећи пут, и да ли је беба од шест месеци, годину дана или старије дете, немојте их „гурати” никада у воду, море, језеро, реку, уколико крену унапред да плачу. Свако дете има своје време, посебно ако је први пут у води. Уколико дете неће да се купа ово лето у мору, тренутно није спремно. Поштујте то! Најбитније је да га не пожурујете зато што су његов другар, сестра већ у мору и уживају. Знам дошли сте на летовање, имате ограничен број дана да се купате, али сачекајте да се дечије очи навикну на ново водено пространство, уши на нова чула… Најлакше је да их убацимо у море док вриште, бацају се, негодују... тако им лако можемо усадити страх од воде.

Још једна важна ствар. Немојте им стављати гумене реквизите око руку или још горе око врата, како бисте ви били сигурнији. Реквизити за воду, не служе да их родитељи ставе детету, а затим да оду и да пију кафу. Сурово звучи да се тако каже, али је истина. Запамтите да често реквизити на надувавање за воду, више штете нанесу него што доброг деци и родитељима донесу. Будите увек на дохват руке! Када је дете у води које не зна да плива, нема опуштања, па чак и када је вода до чланака, јер у таквим моментима дешава се најгоре. Мишићи на надувавање могу да склизну са дететове руке, као и да се издувају, или да се дете окрене наглавачке тако да не може да изрони на површину због тих истих водених помагала, која постају „помагала” за страдања. Жао ми је да то кажем, али је једноставно тако, у тим ситуацијама отежавају и одмажу... Реквизити за воду нису ту да замене маму и тату у води, већ да припомогну. За бебе, мама и тата су најбољи „реквизити”. Тек када дете очврсне у води и покаже жељу да се осамостали, тада може да се користи неки од понуђених водених помагала. Препорука је да то увек буде госпођа „нудлица” или ти популарни „црвић”, „шпагета”. Зашто? Зато што она детету од 18 месеци и две године даје на првом месту сигурност, а са друге стране слободу кретања на најприроднији начин. Дете није „заробљено”.

Ако је неко дете научило да плива у базену, да ли га треба посебно припремити за пливање у мору или, рецимо, реци као што је Дунав?

Да, апсолутно. Многа деца која су само пливала у базену, у почетку је тешко да се навикну на реку, језеро, море, њихову ширину и дубину. Пливање у мору за децу која само пливају у базену је господин „странац“. То је и за очекивати. Деца се боје непознатог, а камоли када угледају водено пространство испред себе са таласима – море. Базен у коме деца пливају је исти сваки дан, док се море из секунде у секунду мења. Пливање у мору је изазовније и то не само за почетнике већ и за пливаче. Знатно је „захтевније“ и физички и психички. Међутим, деца која су одрасла крај обале реке, језера, мора за њих пливање на отвореном простору у „живим“ водама није непознаница, већ право уживање. Наравно безбедност деце, пливача је на првом месту како крај базена тако и на мору. Са друге стране, дешава се да деца која су уживала свако лето у таласима и мору ове или следеће године неће ни прст да ставе у воду, једноставно им таква ситуација више не прија. Такође, деца која су рибице у базену, када оду на море имају грч од великог плаветнила, дубине. Боје се таласа. Различити су амбијенти и услови који одговарају или не детету у тренутку око или у води. Ништа страшно. То су све фазе, које се као и у одрастању мењају из године у годину. То наравно не значи да треба да одустанете. Већ напротив, покажите својим примером деци како може да се ужива и у мору, језеру, реци. На нама родитељима није да будемо њихове сенке и да их уходимо шта раде и како се понашају у и око воде. На родитељима, као и свима који су у њиховом окружењу је да са њима причају о ситуацијама које су реалне – да их едукују. А на нама стручњацима за пливање, је да их учимо како да буду безбедна око, на и у води.

Снежана Милановић

фото: приватна архива

 

Представа за децу о пливању

Премијерно извођење једине дечије луткарске представе о пливању „Пливајте са нама“ у извођењу дечијег позоришта „Театрило“, у режији Цветина Аничића, а по мотивима четири сликовнице о пливању аутора Владимира Анушића, гледаћемо у понедељак 20. јуна, 2022, од 19 часова, у оквиру манифестације „Футошко културно лето“ у КЦ Младост. Улаз је бесплатан.

За разлику од других дечијих луткарских представа, „Пливајте са нама“ је инспирисана реалним ликовима, пливачима Јаковом и Петром, а по мотивима истоимених сликовница о пливању и одрастању чији је аутор Владимир Анушић – Swimming Dad. Цветин Аничић, реномирани драматург, луткар и редитељ преточио је ову причу у стиховима са ивице базена у чаробну, едукативну, духовиту и забавну представу за децу. Након премијере, представа ће „живети“ у оквиру редовног репертоара дечијег позоришта „Театрило“ https://teatrilo.com.

Представа је креирана да на занимљив и забаван начин упозна децу са могућностима које пливање пружа, али и са правилима понашања на базену. Током представе деца ће на духовит начин, а уз Јакова и Петру и са њиховом дружином за пливање патком Ратком и мајстором за роњење рибицом Златицом, научити и да је правилно дисање веома важно за пливање, да бити опуштен у води је императив, да нема места страху од воде, пливања, јер живот је лепши када пливате!

Луткарска представа о пливању намењена је деци, (не) пливачима од 3 до 8 година, као и оним мало старијима, јер нуди деци и родитељима пливачко решење, усвајањем концепта пливања без страха, и без напуштања зоне сигурности. Представа је за децу која желе да науче да пливају и уживају у води, за пливаче да се подсете која су то основна правила понашања на базену, родитеље чије дете има страх од воде, пливања али и тренере, учитеље, који деци могу да предоче шта све могу да раде, када знају да пливају, као и за тетке, ујне, стричеве, баке, деке, који децу од најранијег узраста уводе у безбедан а богат свет пливања и одрастања у и крај воде!

Режисер и драматург је Цветин Аничић који уз Ружицу Бојовић управља уникатним луткама и сценографијом. Креатори лутака су Моња Јованов и Цветин Аничић.

EUR/RSD 117.3179
Најновије вести