Велика здравствена корист од бундева

Бундеве су један од симбола јесени. Порекло ове биљке је из Северне Америке, а одомаћена је широм света. Узгаја се по вртовима и њивама. Пулпа плода и семе су јестиви. Пулпа је богата водом, влакнима, витаминима и минералима, док је семе богато масним уљима, протеинима и минералима, подсећа Кликс.
w
Фото: pixabay.com

Од бундевиног семена може се правити и уље које је црвенкасте боје, квалитетно је и лако сварљиво. Поред тога што је бундева укусна, храњива је и повезана с многим здравственим благодетима.

Бундева је веома храњива и богата витамином А. Једна шољица куване бундеве (245 грама) садржи само 49 калорија, 0,2 грама масноћа, 2 грама протеина, 3 грама влакана, осим тога садржи и витамин А, Ц, калијума, бакар, манган, витамине Б2, Е, гвожђе те магнезијум, фосфор, цинк и неколико витамина Б групе.
 

Здравствене користи

Осим што је препуна витамина и минерала, бундева има релативно мало калорија, јер садржи 94 посто воде.

Бундеве садрже и антиоксидансе попут алфа-каротена, бета-каротена и бета-криптоксантина који умањују ризик од хроничних болести. Такође, студије показују да антиоксиданси штите кожу од оштећења од сунца и смањују ризик од рака, као и очних болести.

Богата је и храњивим тварима попут витамина А који може побољшати ваш имунолошки систем. Осим тога, витамин А вам може помоћи и у борби против инфекција.

Бундева је такође богата витамином Ц за који се показало да повећава производњу белих крвних ћелија, помаже имунолошким станицама да раде ефикасније и брже зацељују ране.

Осим тога, лутеин и зексантин који бундева садржи могу заштитити ваш вид.

Будући да је богата храњивим састојцима, поспешује губитак килограма. Можете је конзумирати много више од осталих угљених хидрата, јер садржи пуно мање калорија од пиринча и кромпира. Штавише, бундева је добар извор влакана која вам могу помоћи сузбити апетит.

Особе које редовно конзумирају бундеву која је богата антиоксидансима имају мањи ризик од карцинома желуца, грла, гуштераче, дојке и других карцинома.

Калијум, витамин Ц и влакна која се налазе у бундеви могу користити здрављу срца. Например, студије су показале да људи с већим уносом калијума имају нижи крвни притисак и смањен ризик од можданог удара.

Бундева је богата умирујућим минералом магнезијем и на тај начин смирује живце. То је један од најбољих природних начина да се опустите.

EUR/RSD 117.5679
Најновије вести