ВБ позива високоризичне добровољце на тестирање вакцине

ЛОНДОН: Влада Велике Британије позвала је старије особе, Афроамериканце и Азијате, да се пријаве за учествовање у клиничким испитивањима вакцине против КОВИД-19.
vakcina, pixabay.com
Фото: pixabay.com

Уцештвовање ових добровољаца требало би да допринесе проналажењу вакцине која би била ефикасна и за припаднике високоризичних група, пренео је Ројтерс.

Из британског министарства економије саопштено је да се до сада више од 100.000 људи пријавило да учествује у клиничким испитивањима вакцине против корона вируса, али да је потребно анагажовање већег броја добровољаца различитих профила, нарочито оних који припадају високоризичним групама.

На тај начин би могуће утврдити да ли је вакцина пођеднако ефикасна за све и да ли ће моћи да пружи заштиту од вируса и за оне који су њиме најугроженији, саопштено је из британске радне групе за вакцине.

Британска влада посебно апелује да се у клиничка испитивања вакцине против корона вируса укључе особе старије од 65 година, медицински радници који се налазе на првој линији фронта у борби против пандемије, Афроамериканци, Азијати и припадници других мањинских етничких група.

Истраживање које је рађено прошле недеље показује да су припадници мањинских етничких група два до три пута подложнији заражавању корона вирусом у поређењу са белцима у Енглеској.

Осим тога, од последица КОВИД-19 умире већи људи међу овим групама него међу белцима.

У свету су у току клиничка испитивања око 20 вакцина против корона вируса, али још увек није потврђено да је нека од њих ефикасна.

Према последњим подацима Универзитета Џонс Хопкинс, у Великој Британији је од почетка пандемије потврђено преко 320.000 заражених корона вирусом, оцд чијих је последица преминуло близу 47.000 људи.

 

EUR/RSD 117.5685
Најновије вести