Студија: Витамин Д и Омега-3 помажу старима да се не заразе

ЦИРИХ: Редовно узимање витамина Д и Омега-3 киселина појачава имуни систем код старијих људи до те мере да може да им помогне да се не заразе корона вирусом, показала је најновија студија.
vitamini
Фото: pixabay.com

Оба суплемента су важна за добро здравље и могу се наћи у рибљем уљу.

Студија, рађена на преко 2.000 пензионера, показује да узимање ових суплемената значајно смањује опасност од инфицирања корона вирусом, а уколико дође до обољења, далеко веће шансе имају за опоравак, преноси Дејли мејл.

Професор Хајке Бишоф-Ферари из Универзитета Цирих у Швајцарској, који је био на челу студије, рекао је да је узимање тих суплемената од великог значаја за старије људе.

Наша истраживања показују да витамин Д и Омега-3 киселине код старијих људи преко 70 година, који воде активан стил живота и немају пропратне болести, немају претеране користи када је у питању стање костију, меморије и моторних функција. Међутим, верујемо да има ефекта на инфекције, као што је Ковид-19, рекао је он.

Испитано је 2.157 здравих мушкараца и жена преко 70 година и утврђено је да 11 процената њих има већу отпорност на инфекције.

EUR/RSD 117.3269
Најновије вести