Студија: РНК вакцине ретко изазивају проблеме са срцем

ПАРИЗ: Вакцина против ковида на бази информационе РНК повећава ризик упале срчаног мишића и срчане овојнице, али је појава ретка и не доводи у питање корисност вакцине, наводи се у свеобухватној француској студији.
virus laboratorija
Фото: Tanjug/pixabay.com, ilustracija

Студија коју је спровела компанија "Epi-Phare" у сарадњи са Здравственим осигурањем и Агенцијом за лекове обухватила је особе од 12 до 50 година које су у Француској биле примљене у болницу због миокардитиса или перикардитиса измеду 15. маја и 31. августа, при чему је било 919 случајева миокардитиса и 917 случајева перикардитиса, пренела је Хина.

Миокардитис и перикардитис су упалне болести срца, прва погађа срчани мишић, а друга овојницу која окружује срце.

Резултати француске студије потврђују да вакцина Фајзер/Бајонтек, а посебно Модерна, повећава ризик од појаве ових болести у року од седам дана од вакцинације, пренео је француски сајт "Сидуест". У тексту се додаје да се чини да су ови ризици, иако ниски, израженији, код мушкараца млађих од 30 година, посебно након друге дозе Модерне.

Верује се да је вакцинација узрок 132 додатна случаја (37 случајева код жена) миокардитиса на милион примљених доза. Што се тиче ризика од перикардитиса, чини се да је он израженији након вакцине Модерна код млађих од 30 година, посебно након друге дозе.

EUR/RSD 117.3738
Најновије вести