Шта се догоди ако месец дана не пијете алкохол?

У свету је покренута кампања Sober for October (Трезни у октобру) с намером да се људи подстакну да се потпуно одрекну алкохола у том месецу.
pivo
Фото: pixabay.com

Одрицање од алкохола чини много добра вашем телу, а Business Insider набројао је неколицину ствари које се догоде организму када се алкохол потпуно елиминише.

Први опоравак осетиће ваша јетра, али опоравак јетре зависи од њеног стања. Ипак, 31 дан (колико броји октобар) без цуге знатно ће опоравити јетру.

Ваш сан ће се одмах поправити. Алкохол и у најмањим количинама лоше утиче на квалитет сна, а пијана суботња ноћ је за спавање катастрофална. Наиме, након тежих пијанстава често долази до прескакања РЕМ фазе у којој се губи осећај кривице, па се често недељом ујутро људи буде с великим осећајем кривице због алкохола.

Алкохол утиче и на плодност, и код мушкараца и код жена. Што више партнери пију, мање су им шансе да ће доћи до зачећа. Мање алкохола - више шансе за успешно зачеће и здраву трудноћу.

Ипак, за теже случајеве, могли би се догодити симптоми попут главобоље и мучнине. У овом случају, најбоље би било постепено се одрицати алкохола, а не нагло прекинути.

Алкохол је такозвани депресив. Иако у старту чини да се осећате боље, на дуге стазе се вероватно нећете осећати добро, а повезује се и са суицидалним мислима, губитком памћења и самоповређивањем.

Још неки од могућих бенефита остављања алкохола на неко време су здравија кожа, смањен ризик од гојазности и неких типова канцера.

Онај најочитији разлог је, наравно, штедња новца.

(fokus.ba)

EUR/RSD 117.5121
Најновије вести