Спречите болове у леђима током рада од куће

С обзиром на то да многи раде од куће откако је избила пандемија коронавируса, самим тиме постоји велика могућност да се у мањој или већој мери појаве болови у леђима.
1
Фото: pixabay.com

Разлози су бројни, од недостатка физичке активности до неадекватног радног окружења, али тај бол се не сме игнорисати.

Тhe List је дао неколико препорука како се на најбољи начин могу ублажити или спријечити болови у леђима ако до њих дође, преноси klix.ba.

Промените положај у којем радите 

Мењање положаја док радите у току дана једно је од најефикаснијих рјешења у борби против бола у леђима. Седење на истом месту и у истом положају цели дан може довести до бола у леђима, врату и раменима. Препорука физиотерапеута јесте да на сваких сат-два промените положај и да након седења за радним столом рад наставите за трпезаријским или на тераси, уколико наравно имате ту опцију и оптималне услове за рад у тим просторијама.

Осим тога, можете искористити и танки јастук или чак мекани пешкир који ће вам послужити као подлога током седења јер ће ублажити бол у доњем делу леђа. Друга опција може бити да их поставите на наслон столице јер ћете на тај начин "подржати" не само леђа, већ и кичму што ће вас у будућности решити непријатног бола у овом делу тела.

Поставите лаптоп на право место

Оно што је на другом месту и веома је битно јесте управо положај вашег лаптопа док радите за њим. Битно је да екран буде постављен на адекватној висини и довољној удаљености од очију како вам вид не би био додатно оштећен, али и да не напрежете вратне мишиће. Уколико је екран превише ниско, морате да се додатно савијате и самим тим то изазива нежељене болове.

Да бисте постигли идеалан положај екрана, можете се послужити књигама или неком другом подлогом која ће довољно подићи екран. Ипак, у случају да користите тастатуру, екран спустите на равну подлогу, јер је пожељно да руке током куцања буду савијене под углом од 90 степени.

Правите паузе и одморите

Можда најбитнији савјет у овом случају се односи управо на често прављење кратких пауза, тачније, у идеалним условима то би значило на три-пет минута на сваких пола сата.

Током паузе један од савета је да се протегнете и направите круг по стану, а најбоље би било да то време искористите и за неку вежбу, али и одлазак на терасу да удахнете свежег ваздуха који свакако прија с обзиром на то да смо у тренутној ситуацији већином у кући. Чак и минимална физичка активност у оваквим околностима може бити од велике помоћи у борби против болова у леђима.

EUR/RSD 117.5571
Најновије вести