Со убрзава дебљање

Најновије истраживање спроведено на Универзитету Вандербилт показује да би унос соли могао бити укључен и у процес дебљања.
e
Фото: pixabay.com

Традиционално мишљење је да слана храна тера људе да пију више воде, али научници су открили да она заправо смањује жеђ и чини људе склонијим преједању, дебљању, па чак може довести и до озбиљних поремећаја метаболизма, што у најгорем случају може да доведе до дијабетеса и других озбиљних стања.

Будући да већина људи широм света свакодневно једе 50 одсто више соли него што је то препоручено, важније је него икада пре пронаћи начин како да се смањи унос. Стручњаци предлажу ограничавање припреме хране с високим концентрацијом соли. Приликом кувања и зачињавања хране, со, али и бели и црвени лук, замените биљем и другим, лаганијим зачинима. Исто тако, у ресторанима замолите да ограниче количину соли у вашој храни и посегните за бибером, ако мислите да вашем јелу треба више зачина.

Дајте себи највише осам недеља како бисте победили навику коришћења прекомерне количине соли у оброцима. Једном када изгубите ову, за многе лошу, навику биће вам лакше да осетите када је храна пресољена.

Припремила: Снежана Милановић

EUR/RSD 117.5762
Најновије вести