Сезона грознице Западног Нила од маја до новембра - како се заштитити?

НОВИ САД: Грозница Западног Нила (Febris West Nile) је природножаришна заразна болест из групе зооноза. Узрочник ове болести је, како се напомиње на сајту Института за јавно здравље, истоимени вирус, који се одржава у природном циклусу између различитих врста птица селица и комараца.
komarac, pixabay
Фото: pixabay.com

Главни преносилац овог вируса је заражени комарац врсте Цулеx пипиенс (тзв. кућни комарац), који је одомаћен и код нас.

Вирус грознице Западног Нила се не преноси са човека на човека контактом, али је могућ пренос са мајке на дете (трансплацентарно и током дојења), затим трансплантацијом органа или трансфузијом. Ови побројани путеви преношења су изузетно ретки.

Грозница Западног Нила се на нашем поднебљу региструје током топлих месеци, од маја до октобра/новембра. Период од заражавања до појаве болести (инкубација) траје од 2 до 14 дана, док код особа са ослабљеним имунитетом може износити и неколико недеља. У највећем броју случајева (70- 80%) инфицирана особа нема никаквих симптома нити знакова болести.

Код око 20% инфицираних јавља се блага болест, слична грипу и карактеришу је повишена телесна температура, главобоља, малаксалост, слабост, болови у зглобовима и мишићима, који пролазе без последица након 5-7 дана. Могу се јавити и осип на трупу и екстремитетима, увећање лимфних жлезда и пролив. Мали проценат (<1%) инфицираних особа развија тешку, неуроинвазивну форму болести, која се може манифестовати као упала мозга или можданица.

Симптоми упале мозга или можданица су интензивна главобоља, укочен врат, поспаност, дезоријентисаност, кома, тремор, невољни грчеви, слабост мишића и парализа. Упале мозга и можданица се чешће јављају код особа најстарије животне доби, као и код особа с ослабљеним имунитетом и хроничним поремећајима здравља. Уколико се јаве симптоми болести потребно је јавити се свом лекару. Коначну дијагнозу болести поставља специјалиста инфектолог надлежне болнице на основу лабораторијског тестирања узорака ликвора или крви. Тешке, неуроинвазивне форме болести захтевају болничко лечење.

Препоруке за заштиту становништва

У циљу смањења ризика од заражавања вирусом Западног Нила, из ИЗЈЗВ становништву препоручују примена мера заштите од убода комараца:

Избегавање боравка у областима са великим бројем инсеката, као што су шуме, мочваре, баре и стајаће воде у доба најинтензивније активности комараца– у сумрак и у зору

Ношење комотне одеће дугих рукава и ногавица, светлих боја у доба најинтензивније активности комараца

Употреба репелената на откривеним деловима тела приликом боравка на отвореном у доба најинтензивније активности комараца (предност имају природни репеленти на бази босиљка, лаванде и сл.)

На прозоре, врата или око кревета поставити баријере (заштитне мрежице против комараца)

Затворити све пукотине и процепе у зидовима, прозорима и вратима како би се спречио улазак комараца у куће, а тиме и смањила могућност убода

Уколико је могуће боравити у климатизованим просторијама, јер је број инсеката у таквим условима значајно смањен

Једном недељно празнити воду из посуда у којима се она накупља (саксије за цвеће, посуде за храну и воду за кућне љубимце, канте, бурад и друге посуде). Вода из ових посуда је погодна средина за полагање јаја и размножавање комараца, па ћете овим поступцима значајно смањити њихову бројност у свом окружењу

Уколико је могуће посуде чврсто затворити поклопцем, прекрити непромочивим материјалима или мрежом против комараца

Најлоне, цераде и друге материјале одлагати на начин да се избегне накупљање кишнице

Уклонити воду из удубљења у тлу, јама и бара у којима се задржава вода или их затрпати земљом

Рупе у дрвећу, камену или бетону у којима се накупља вода испунити песком или бетоном

Одложене гуме за аутомобиле потребно је потпуно испразнити од евентуалног садржаја воде, покрити их непропусним покривачем на начин да се онемогући накупљање воде, а гуме које се не употребљавају треба потпуно елиминисати

Редовно мењати воду у дворишним базенима

Одржавати зелене површине

Херметички затворити поклопце септичких јама

Очистити зачепљене кровне олуке и подне канале како би спречили накупљање воде

У случају појаве било каквих симптома који одговарају грозници Западног Нила одмах се јавити изабраном лекару

У случају путовања у иностранство, поготово ако се ради о тропском и субтропском подручјима, обавезно се придржавати свих наведених мера превенције.

EUR/RSD 117.2933
Најновије вести