Савет нутриционисте: Само мењање навика скида килограме

Загонетку како јести нормално, а смршати многи људи покушавају да реше током целог живота. Инструктор за исхрану др Софи Дерам каже да се у јелу ужива и да је апсолутно могуће нормално јести и смршати, што је једна од њених главних препорука клијентима који добровољно гладују и испробавају разне дијете.
hrana obrok
Фото: pixabay.com

Међутим, када им кажем да треба да једу, њихова прва реакција је обично запрепашћеност. Плаше се да једу зато што се плаше да ће бити дебели! Мисле да све гоји, да треба да избегавају глутен, лактозу, шећер и масти у оброцима да би били виткији и здравији. Цео свет је полудео за разним популарним дијетама. Највећи страх људи је да ће се угојити. Мисле да ће набацити килограме ако изгубе контролу. И зато толико много људи мисли да је решење у томе да једноставно не једу. Имам много клијената који су изгубили 10 или 15 килограма придржавајући се неке веома рестриктивне дијете, а затим су повратили те килограме и још се додатно угојили, каже др Дерам и додаје како ово гојење и мршављење није природно нити здраво и приморава организам да спречава ограничење уноса хране или да гладује, а тело то ради тако што гомила килограме.

Многи долазе код ње након што су изгубили неколико килограма, како би одржали телесну тежину применом њене методе, али им она искрено каже како то ниј могуће.

На крају крајева, ако ме питате „како јести нормално а смршати”, моје објашњење је да ће се поновним увођењем нормалног уноса хране без лишавања, ваше тело вратити на почетну тежину и може да се деси да се угојите пар килограма пре него што почнете да мршавите здраво, објашњава др Дерам.

Разлику у балансу надокнађује осећај смирености када се поново преузме контрола над својим животом и храном која се уноси и када престане свакодневно прављење списка намирница и порција које треба појести или избегавати.

Кад човек једе све, поново постаје срећан. А постепено ћете престати да претерујете са јелом. Тада можете да почнете да једете нормално и мршавите, поручује ова нуртиционисткиња.


Једите боље, не мање

Стално дајем исти савет: једите боље, а не мање. Покушајте да убаците више свежих намирница у свакодневну исхрану и смањите унос високо прерађених намирница. Ово је први корак ка побољшању квалитета оброка и, постепено, ваше целокупне исхране. Да бисте повратили осећај задовољства у храни без бројања калорија, треба да размислите о својим навикама. Уместо да једете веома мало или, супротно томе, једете без размишљања, „на ауто-пилоту”, покушајте да боље ослушнете своје потребе, препоручује др Дурам.


Фото: pixabay.com

Многи људи желе да знају како да једу нормално, а мршаве. Међутим, већина се ужасава помисли о уносу хране без ограничења. Зато и не може свако да победи у овом изазову под слоганом ,сва храна је дозвољена’, а да не једе све. Њена порука људима је да једу све што пожеле, како би смањили жељу за „забрањеним намирницама”.

Да ли вам је познат онај осећај опседнутости чоколадом зато што сте на дијети или кад „попустите” па поједете три пута више него што бисте иначе? Ако сте се пронашли у овој ситуацији, желим да запамтите следећи савет: више верујте свом телу. Поштујте своју глад и своје жеље. Тако ћете се поново повезати са осећајем ситости: оним тренутком када вам тело даје знак да сте задовољни само једном коцкицом чоколаде. Нећете морати да поједете целу таблу, објашњава др Дурам и напомиње како треба веровати да мршављење на крају постаје последица тог осећаја ситости и добробити коју почињете да доживљавате.

Суочени с дилемом како да смршају, многи одлучују да смање унос одређене групе намирница, сматрајући да тиме дају себи слободу да једу све остало без много штетних последица. Она не препоручује ову врсту става, зато што су свима потребне све врсте намирница. Сматра да су људи сваштоједи и да могу да једу све, уз изузетак особа чије здравствено стање подразумева неку врсту ограничења.

Како објашњава, има тренутака када људи пожеле да поједу нешто слатко или да попију газирани напитак. Али ако се ове намирнице уносе умерено и у оквиру разноврсне исхране са много воћа, поврћа и житарица, онда може да се једе све, без претеривања. А што је још боље, без оног осећаја неуспеха који доживљавају особе кад су на дијети.

Суочен с разноврсном понудом хранљивих материја, апетит постаје контролисанији и претеривање у храни дешава се само повремено. Тако се долази у ситуацију којаможе да делује контрадикторно, да може да се „једете нормално, а мршави”, а др Дурам поручује како управо то има много смисла и представља веома једноставан одговор.

Љ. Петровић

EUR/RSD 117.5121
Најновије вести