Саша Лазић, јутјубер: Здрав живот није скуп

У последње време често наилазимо на профиле персоналних и фитнес инструктора који на друштвеним мрежама најбоље и најбрже могу да промовишу свој рад, а путем којих могу бити примећени и ангажовани.
д
Фото: Александар Роман

Ипак, ретки су они који успеју да привуку толики број пратилаца да од њихових прегледа и лајкова могу понешто и да зараде. Међу њима је млади Саша Лазић, персонални тренер који се бави Поверлифтинг-ом и бодибилдингом, а који је својим влоговима на Јутјубу за више од четири године успео да привуче око 43.000 људи, који га на тој платформи свакодневно гледају. Његови видео клипови су занимљиви и, пре свега, едукативни за људе који озбиљно посвећују своје време тренингу и здравој исхрани. На Сашином Јутјуб каналу може да се сазна како се за недељу дана може хранити здраво за мање од 20 евра, како најбрже и најлакше „набацити“ масу или да се добију савети за дефинисање мишића и још много тога. Својим објавама, како и сам каже, жели да помогне другима, да их мотивише и учини позитивнијим и срећнијима. На почетку интервјуа упитали смо га како је одлучио да своје искуство о тренирању и здравој исхрани подели са другима на Јутјубу.

– За Јутјуб сам почео да снимам сасвим случајно. Једног дана сам објавио један мој тренинг и видео сам да расте број прегледа. Било их је око 20 у првих недељу дана са два, три коментара. Неколико њих ми је рекло да наставим то да радим. Снимио сам још један тренинг, па још један, а после сам се и представио. То је цео један процес који се и данас одвија и из дана у дан расте – рекао је за „Дневников“ ТВ магазин Јутјубер Саша Лазић.

Друштвене мреже су данас један од главних канала промоције персоналним тренерима. Колико су вама помогле и шта мислите да вас издваја од других?

– Да, одлично питање. Данас су друштвене мреже најбитније за промоцију персоналног или онлајн тренинга. Себе искрено не сматрам персоналним тренером, више сам неко ко представља такав начин живота. Дакле, ја сам бодибилдер, али аматер у томе, не бавим се тиме професионално. То волим. Трудим се да преко мојих клипова покажем моју свакодневицу, како да се изборимо са обавезама, финансијским проблемима када је у питању исхрана и како све то ускладити у тренинг и здрав начин живота. Првенствено користим Јутјуб, то је моја главна платформа, тамо снимам и објављујем клипове. Наравно, користим Фејсбук и Инстаграм да бих одржао комуникацију с људима који ме прате.

Фото: Александар Роман

Недавно сте почели да се бавите и бодибилдингом. Колико је потребно одрицања за тај вид спорта?

– С обзиром на то да тренирам у теретани од своје шеснаесте године, тачније од 2006, пре две године сам одлучио да се опробам у аматерском такмичењу у бодибилдингу. Прошле године сам изашао на своје прво ревијално бодибилдинг такмичење и освојио друго место. Толико људи ме прати и хтео сам на делу да покажем колико сам добар у томе, колико то волим и да покажем цео тај процес припреме. Наравно, ту треба доста одрицања. Заиста доста! Треба да имате спремне оброке за цео дан, без обзира на ваше обавезе, да имате добар сан, да уносите довољно течности, да мислите о тим неким стварима о којима пре нисте мислили - колико воде, соли и који дан уносите и наравно редовно тренирати. Оно што је најважније је остати срећан, не дозволити стресу да овлада вама јер то негативно утиче, како на тренинг, тако и на остале сфере живота.

Колико је скупо водити здрав живот, односно уносити одређену количину протеина и тренирати? Да ли је то данас привилегија?

– Доказао сам у неколико наврата на свом каналу и својим клиповима да није скупо. Показао сам да перфектна, здрава исхрана на недељном нивоу, дакле сваки дан по четири-пет оброка, може да вас кошта испод 20 евра. Здраво се хранити није скупо, чак је и јефтиније него јести саламе, брзу храну и томе слично. Није скупо, али захтева знање и дужу припрему.

Шта мислите јесмо ли ми генерално нација која улаже у здрав живот и која у великом броју тренира или смо ипак склонији нездравом стилу живота?

– Свестан сам да се људи нездраво хране - алкохол, пушење, мањак физичких активности и пуно седења. Наравно, постоји решење за то, само треба подићи свест људима. Између осталог и ја то радим својим клиповима. Најбоље би било отићи у теретану или у парк и тренирати отприлике четири до пет сати недељно и наравно бар за 50 одсто променити исхрану и неке лоше навике.

С обзиром на то да су иза нас празници, када се сви помало пустимо и претерамо са храном и слаткишима, како најбоље и најбрже можемо да се вратимо у топ форму?

– Најбоље решење је да промените једну ствар. За почетак један оброк и убацити неки вид физичке активности у току дана - шетња, брзи ход или трчање. Најбоље би било увести тренинг и бар два оброка да средите. Да буде више оброка, мање хлеба и пецива, слаткиша, сокова. Верујте ми, већ за месец-два то ће се драстично приметити на вама. 

Фото: Александар Роман

Који је ваш савет свим почетницима? Које вежбе и колико често могу да се раде код куће?

– Саветујем да не падате под утицај друштвених мрежа, данас се све и свашта сервира и поред свих тих информација има и доста дезинформација. Све је тако једноставно, не треба ништа компликовати. Покушајте мало да подигнете ниво физичке активности и да мало средите исхрану. Да смањите храну која је обрађена, а убаците што природнију. Могуће је тренирати и код куће и није претерано битно које вежбе радите. Ја бих препоручио класичне, а то су чучњеви, искораци, склекови, пропадања и трбушњаци. Поред тога шетња, вожња бициклом, мање да идете лифтом, а више степеницама и генерално да се више крећете, а да мање седите колико вам посао или обавезе дозвољавају.

Владимир Бијелић


Дизајнира мајице за тренинг

Покренули сте и линију одеће, одакле идеја за то?

– Да, отприлике пре годину дана сам покренуо своју линију одеће. За почетак то су само мајице за тренинг. Идеја је настала тако што сам одувек тражио посебне мајице за тренинг, а нисам успевао да их пронађем. Критеријум је био да су струкиране, да су од посебног материјала,  растегљиве. Онда сам одлучио да покушам да направим такве мајице јер се у то разумем, моја мама је кројачица. И, ето, после годину дана имам своју линију мајица од неколико модела. Задовољан сам и ја, а и људи који их носе. Наравно, покушавам да то дигнем на виши ниво у наредном периоду.

EUR/RSD 117.5821
Најновије вести