Руски лекари направили лек који сузбија ковид-19?

МОСКВА: Руски лекари из Ставропољског краја направили су лек који сузбија вирусну активност ковида-19, а лек је испитан у институту „Гамалеја“, саопштило је Министарство здравља тог региона.
Vakcina protiv koronavirusa Foto: AP
Фото: Вакцина против коронавируса Фото: АП

„Група лекара из градске клинике у Пјатигорску направила је лек који сузбија вирусну активност ковида-19. Токсичност и антивирусна активност лека већ је испитана у Центру за контролу квалитета имунобиолошких лекова Националног истраживачког центра за епидемиологију и микробиологију ''Гамалеја'' Министарства здравља Русије“, наводи се у саопштењу.

Према подацима Министарства здравља, преноси Спутњик, испитивања су доказала да се при дози од 1 мг/мл вирусно оптерећење смањује за 5,3 до 13 пута у поређењу са контролном групом заражених ћелија на које није деловао лек.

Истиче се да је метод лечења који предлажу руски лекари познат као „антисенс терапија“ и заснован је на блокирању РНК вируса.

Како се објашњава, РНК у људској ћелији увек се састоји од једног ланца и за сваку њену функцију је неопходно да она остане једноланчана. Због тога је најједноставнији начин да се наруши њен рад додавање другог ланца.

„Што се тиче лечења ковида 19, лекари из Пјатигорска су одабрали неопходни антисенс ланац за блокирање РНК вируса САРС-ЦоВ-2“, наводи се у саопштењу Министарства.

Истиче се да истраживачка група тренутно преговара са фармацеутским компанијама и државним фондовима ризичног капитала чија је делатност повезана са финансирањем нових руских лекова, како би постојала могућност да се започне и фаза претклиничких испитивања.

„Студија лекара из Пјатигорска улива наду да ће се настати ефикасан лек против ковида 19“, закључује се.

EUR/RSD 117.2771
Најновије вести