Редовно пијење чаја поспешује рад мозга

Према новом истраживању, редовно конзумирање чаја може утицати на ефикасност мозга, пише Кликс.
e
Фото: pixabay.com

У новој студији објављеној у онлајн часопису Aging наводи се како у прошлости није постојало овакво истраживање, да би се закључило да чај утиче на мождане "мреже". Ово истраживање водио је доцент Фенг Леи, а обављено је у сарадњи с научницима Универзитета у Есексу и Универзитета у Кембриџу.

Истраживачи су регрутовали групу старијих здравих испитаника и поделили их у две групе према учесталости испијања чаја. Њихове функционалне и структуралне мождане мреже су затим истраживане како би се открила улога испијања чаја у организацији мозга.

Најзначајније у овом истраживању било је сузбијање хемисферичне асиметрије у структуралној мрежи повезивања мозга, што је директан резултат честог испијања чаја, посебно зеленог чаја, улонг или црног чаја.

То значи да су регије мозга које обављају когнитивне функције међусобно повезане на ефикаснији начин.

"Узмите као пример саобраћај. Гледајте на подручја мозга као одредишта, док су везе између регија мозга путеви. Када је систем боље организован, кретање возила и путника је ефикасније и користи мање ресурса. Слична ситуација је и када су везе између регија мозга структурално сложене, тада се обрада информација може изводити ефикасније", објаснио је Фенг.

Он је додао како је у њиховим претходним студијама показано да људи који испијају чај имају бољу когнитивну функцију у односу на оне који не пију.

"Наши тренутни резултати који се односе на мождану мрежу индиректно подржавају наша претходна открића показујући да су позитивни ефекти редовног испијања чаја резултат побољшане организације мозга", навео је.

Чај је добар и због тога што садржи моћне антиоксидансе назване флавоноиди, који могу бити чак и моћнији од витамина Ц и Е. То значи да чај може помоћи у борби против слободних радикала и упала у телу.

Упркос кофеину у многим чајевима, он ипак има хидратантна својства. Конзумирајте чај без млека и шећера како не бисте добили килограме.

Такођер, антиоксиданси у чају могу снизити и ризик од хроничних болести изазваних високим холестеролом и високим крвним притиском. Црни чај може повећати концентрацију због аминокиселине зване Л-теанин која може побољшати вашу способност фокусирања и будности.

EUR/RSD 117.5808
Најновије вести