Природна козметика из Анине радионице

Понекад човек, свестан незадовољства због посла или недостатка услова за реализацију стечених навика, почне да следи свој унутрашњи порив и изађе из зоне комфора на коју је навикнут да би се пронашао и остварио у некој животној улози која му пристаје.
1
Фото: Приватна архива

За Ану Бокан је 2014. година била прекретница јер је тада направила прве кораке ка производњи природне козметике. Одгајана у том духу, гаји велику љубав према биљкама и природи, с обзиром на то да јој се отац бавио лековитим биљем те су у кући увек имали неки мелем, или су се спремали неки чајеви и тинктуре.

– Радила сам у већој индустрији и упознала сам се с масовном производњом, а 2014. године сам имала малу децу и доста времена проводила код куће, те сам, из потребе и љубави према њима, а с обзиром на то да волим здрав начин живота, решила да пробам да направим природне сапуне, за почетак код куће – прича за наш лист технолог и предузетница Ана Бокан, која се бави производњом природне козметике „Натурал & Дивине”. – Делила сам их после пријатељицама, да бих касније развила и друге производе. С обзиром да ми је то струка, отиснула сам се у озбиљније истраживање да би сви састојци које користим били потпуно природни. Касније сам почела да правим и средства из линије кућне хемије, али, наравно, у природном облику. Тако сам развила и линију за негу тела, али су и неке терапеутске ствари ушле у палету производа.

По њеним речима, сад се усмерила на развијање нових рецептура, да би што више могла да искористи биљке које расту код нас, а нису још увек довољно истражене. Жеља јој је да врати неке старе рецептуре, које су користили, како наше баке, тако и старији преци у својој традиционалној медицини.

– Кориснике редовно саветујем и дајем им неке једноставије рецептуре које би могли да припреме у кућним условима, а делим и препоруке како се те наше биљке, ако их неко већ има, могу искористити за прављење једноставнијих производа код куће – искрена је наша саговорница. – Тако их усмеравам да невенову маст, коју већ доста њих и прави, могу да је направе и од биљних уља, иако се прави од свињске масти. Нешто што је скупо на тржишту, попут серума за лице или„антиејy” третмана може се направити у кућној радиности, а многе жене дају велике новце за ту негу, нарочито ако су у позним годинама.

За стварање својих производа Ана углавном користи биљке попут вреска, милодуха, боквице, жалфије, мускантне жалфија, смиља и сличних. Врло често прави персонализовани производ за купце, уколико се деси да јој дођу с извесним проблемом.

– Неке биљке које користим, попут лаванде и невена, сама садим, а идем и у биљобер по нашим планинама и тако сакупљам друго биље које ми треба и од којег обично правим та базна уља, односно мацерате – прича Ана. – Највише волим да берем кантарион јер њега најчешће користим у производњи, као и хајдучку траву, док неке фине састојке, који су заиста органски и имају потребан сертификат, увозим из иностранства.


Уз темељну припрему до првог сапуна

Први Анин „окршај” с технологијом прављења сапуна био је доста успешан, вероватно и зато што је, како каже, приступила доста темељно његовој изради, али јој и струка иде у прилог. Добро је проучила сву потребну литературу, настављајући да проба да би дошла до савршене финалне рецептуре. Имала је и неких неуспешних покушаја, када је истраживала разна уља и комбинације да би дошла до крајњих резултата. Сада јој се не дешавају грешке.

– Обраћало ми се доста људи који су почињали да праве сапуне јер то није тежак процес, врло је једноставан, али је мој савет, ко год хоће да уђе у ту пустоловину, да ради прецизно, консултује се с неким ко је у тој бранши и потражи беспрекорне савете од људи који се стручно баве тиме. Савети стручних лица и прецизност су савршен рецепт за праву рецептуру – саветује Ана, додајући да заиста избегавају уља која се иначе не саветују за коришћење у ту сврху јер ће направити само штету.


Што се тиче прављења серума за негу лица, воли да користи сусамово снажно детокс-уље, које је, иначе, базно уље. Осим њега, базна су и бадемово уље, које је изузетно фино, регенеративно и нежно, погодно за све типове коже, као и маслиново и кокосово. Додају се у већем проценту приликом прављења серума, док се у мањем проценту може ставити ружино или арганово, авокадово, невеново или уље од смиља.

– Осим базног уља, постоји и друга врста – етарско, које се користи због мирисне компоненте, по личном избору, а савет је избегавати цитрусна уља, која су фототоксична, што значи да на сунцу остављају беле флеке – рекла је Ана Бокан. – Она јесу изузетно освежавајућа, те се могу користити као освеживачи простора. За „антиејy” третман може да се користи смиље или лаванда, која је препоручљива нарочито у вечерњим сатима, а за прочишћавајући и освежавајћи ефекат је добра мента.

Фото: Приватна архива

У Анином природнокозметичком асортиману може се наћи педесетак различитих производа, од сапуна, крема за лице, дезодоранаса, преко спреја за крпеље и комарце, а има и само за комарце, затим уље за гљивице на ноктима, као и за испуцале пете. Осим тога, у понуди су и балзам за усне, препарати за негу тела у виду класичних путрера и млека, затим млека за сунчање и после сунчања. Од терапеутских производа је направила магнезијум-крему и спреј, колекцију од невена за разне проблеме на кожи, екцеме, псоријазу, вене и капиларе и слично.

– Људи су временом стекли поверење и задовољна сам постигнутим, мислим да свако треба да остане усмерен ка свом циљу, иако је пут јако тежак и трновит – поручује Ана Бокан. – Била сам упорна, веровала у то што радим, била темељна и посвећена да дођем до циља – да помогнем људима – јер се осећам добро, када видим да сам својим знањем и производом успела да решим проблем. У плану ми је да развијем још неке терапеутске производе, али и да поново активирам сајт, да бих могла да презентујем своје производе и на интернет платформи.

        И. Бакмаз

        Фото: Приватна архива

EUR/RSD 117.5758
Најновије вести