Предуго спавање доводи до можданог удара?

Особе које предуго спавају или уживају у поподневном спавању имају озбиљан ризик од можданог удара, показује кинеска научна студија, а преносе Независне.
e
Фото: pixabay.com

Истраживање објављено у часопису "Неуролоџи" показује да особе које спавају дуже од девет сати дневно и дремају више од 90 минута током дана имају чак 85 одсто веће изгледе за мождани удар.

Послеподневно дремање које траје више од 90 минута повезано је са 25 одсто већим ризиком од можданог удара у поређењу са дремањем краћим од 30 минута дневно.

Кинески научници су шест година пратили 31.750 мушкараца и жена, чија је просечна животна доб била 62 године на почетку истраживања, користећи прегледе и податке које су испитаници давали о спавању.

У студији се закључује да спавање дуже од девет сати повећава ризик од можданог удара за 23 одсто.

Истовремено, спавање краће од шест сати није имало утицај на ризик од можданог удара.

Студија је узела у обзир утицај пушења, алкохола, вежбања, појаве можданих удара у породици, индекс физичке масе и друге показатеље здравља и понашања.

Научници су утврдили да је дужина спавања повезана и с појачаним знаковима упала, неповољном размером врста холестерола у крви и повећаним обимом струка, што су фактори за које се зна да повећавају кардиоваскуларне ризике.

Руководилац студије доктор Џанг Сјаомин, професор са Медицинског факултета Тонџи у кинеском граду Вухану, поручује да би "одржавање примерене дужине сна могло бити добра метода за превенцију можданог удара", пишу Независне.

Он објашњава да дуго дремање и спавање може указивати и на неактиван живот, што је такође повезано с повећаним ризиком од можданог удара.

Такође, превише спавања може бити повезано са болешћу неке особе.

У посматраном периоду, 1.557 особа обухваћених истраживањем имало је мождани удар.

Од укупног броја испитаника осам одсто је дремало више од 90 минута дневно, а 24 одсто је спавало девет или више сати ноћу, наводи се у студији цитираној у часопису "Неуролоџи".

Ранија истраживања показала су да дријемање једном или два пута седмично у трајању од пет до 60 минута има користан учинак на здравље срца.

EUR/RSD 117.5849
Најновије вести