Постоји лек и за резистентну хипертензију

У Србији око милион и двеста хиљада људи има висок крвни притисак, pостоји велики број пацијената који редовно узима терапију, али се висок притисак не снижава, јавља РТС.
p
Фото: pixabay.com

Упркос бројним групама лекова за лечење хипертензије постоје пацијенти код којих није могуће свести притисак на оптималан ниво. Такву хипертензију стручњаци називају резистентном.

„Резистентна хипертензија је значи једна врло тешка, комплексна форма хипертензије у којој пацијент узима у максималним дозама три групе лекова при чему крвни притисак никако му не пада испод 140 са 90. У последње време се помиње једна нова додатна група лекова која се уводи пацијенту, то су значајни блокатори мирокортекстероидних рецептора и да би ми рекли да неко има стварну резистентну хипертензију спироланктон мора бити укључен у њихово лечење“, објашњава професор Драган Симић, кардиолог у Клиничком центру Србије.

Дизајенерка Снежана Хорват каже да је годинама имала проблема са високим притиском, али да је користећи нову терапију успела да га сведе на нормалу, што јој је драматично поправило квалитет живота. Да би се нови лек увео у терапију, пацијент мора да прође детаљна испитивања у болници.

„После неколико дана, требало би да дође до тог додатног значајног пада притиска“, додаје професор Симић.

Нови приступ лечењу у последње три године показао се ефикасним код многих пацијената. Само присуство резистентне хипертензије оштећује крвне судове, срце, мозак, бубреге а јавља се и код гојазних људи, пушача, алкохоличара, дијабетичара, неретко и код млађих људи.

 

EUR/RSD 117.5918
Најновије вести