Поновна зараза ковид-19 је ретка, чешћа код старијих људи

ЛОНДОН: Нова студија из Данске показује да је већина људи који су имали ковид-19 заштићена од реинфекција најмање шест месеци, али су старије особе склоније новим заражавањима од млађих људи, преноси Ројтерс.
korona
Фото: Tanjug/AP

Агенција наводи да је истраживање које објављује угледни медицински часопис "Ланцет" утврдило да је само 0,65 одсто људи било други пут позитивно на тесту, након што су претходно били заражени током првог и другог таласа пандемије у Данској.

То је пуно ниже од 3,27 одсто колико је било позитивних на вирус након употребе пуно прецизнијих ПЦР тестова, пошто су претходно били негативни на брзом тесту.

Студија је утврдила да људи старији од 65 година имају само 47 одсто заштите од понављања инфекције, у поређењу са 80 одсто заштите код млађих људи, преноси Ројтерс.

Наша студија је потврдила што су бројне друге сугерисале. Поновна инфекција Ковидом-19 ређа је код млађих, здравих људи, али код старијих је већи ризик да ће поновно оболети, казао је Стен Еделберг с данског Статенс Серум Института.

Аутори студије нису пронашли да заштита од поновне заразе пада током шест месеци од болести, али истичу да је потребно предузети даља истраживања како би се утврдила заштита против поновне заразе код различитих варијанти вируса.

Подаци који су били предмет анализе, прикупљени су уз помоћ данске националне стратегије тестирања, у склопу које је 69 одсто популације, односно четири милиона људи, било тестирано током прошле године, наводи агенција.

EUR/RSD 117.3909
Најновије вести