Оптимисти дуже живе

Позитиван поглед на свет, како се наводи у медицинским истраживањима, може да продужи живот. Песимисти ће се чешће сусрести са болестима, показала је недавна научна анализа, преноси Радио телевизија Србије.
o
Фото: pixabay.com

У анализи која се темељи на постојећим истраживањима, научници су истражили податке из 15 студија у које је било укључено нешто мање од 230.000 људи, а праћени су просечно 14 година.

Током тог времена, најоптимистичније особе имале су 35 одсто мање шансе од најпесимистичнијих за срчани или мождани удар, а 14 одсто мање изгледа да умру из неког другог разлога, објављено је у  ЈАМА Нетворк опену.

„Ти резултати сугеришу да позитивно и негативно размишљање не само да утичу на квалитет живота, него могу бити повезани и са здрављем“, рекао је Алан Розански, водећи аутор студије и научник из  Њујорка.

Оптимисти имају позитивније здравствене навике које им помажу да живе дуже, рекао је Розански.

Они боље једу, више вежбају и мање пуше од песимиста, а имају и боље начине ношења с проблемима који им помажу да буду проактивни на пољу свог здравља и да пролазе кроз тешка времена не мењајући навике у нездраве.

Песимизам, супротно томе, може подстакнути чешће упале и учинити људе подложнијима развоју метаболичких поремећаја који могу скратити живот, казао је Розански.

Док су многе студије кроз прошлих неколико декада повезале стрес и промене расположења с повећаним ризиком од срчаних болести, ови резултати нуде свеже доказе да гледање на живот може утицати на здравље срца.

„Оптимизам се дуго повезује с бољим резултатима у школи и на пословима попут продаје, спорта, политике и у друштвеним односима, али он је и важно здравствено питање које досад није довољно истражено“, рекао је Розански.

EUR/RSD 117.5821
Најновије вести