Оперисао мозак са даљине од 3.000 километара

Кинески хирург Линг Жипеј извео је операцију на мозгу пацијента удаљеног 3.000 километара, уз помоћ 5Г технологије. Жипеј је из клинике на острву Хајнан, на самом југу Кине, неурални стимулатор уградио у мозак пацијента у пекиншком клиничком центру.
operacija
Фото: Ilustracija, Dnevnik (Branislav Lučić)

Захват је трајао три сата, а хирург је успешно уз помоћ 5Г технологије користио инструменте оперишући пацијента који је боловао од Паркинсонове болести.

Као средство комуникације између доктора и инструмената коришћен је уређај кинеске компаније „Хуавеј“, који је омогућио истовремену везу.

„Скоро да нисам имао осећај да је пацијент удаљен 3.000 километара“, навео је Линг.

Уобичајене 4Г мреже не могу да подрже обављање осетљивих активности попут операција, због недовољне брзине везе, која узрокује кашњење у даљинском управљању и преносу слике. Нова 5Г технологија чини се да је решила тај проблем.

Даљинска хирургија могла би да омогући људима у сиромашним, забаченим крајевима или ратним зонама да добију помоћ најбољих доктора широм света. Прва операција путем 5Г технологије на људима изведена је пре неколико дана, када је хирург из Пекинга оперисао јетру пацијенту у болници у Шенжену, на удаљености од 2.000 километара

EUR/RSD 117.5121
Најновије вести