Недостатак одређених витамина може бити узрок главобоље

Склоност мигрени имају темпераментни људи који имају ниску отпорност на стрес. Осим тога, склоност може да буде наследна, а појава главобоље може да зависи и од пола (жене пате од мигрене чешће него мушкарци). Константни стрес и нервирање такође имају озбиљан утицај.
p
Фото: pixabay.com

Поред ових фактора, квалитет исхране игра у томе велику улогу. Научници су открили да недостатак одређених витамина и елемената може бити узрок главобоље. Због недовољног садржаја ових супстанци у телу човек постаје забораван, расејан, раздражљив. Штавише, кад се појави главобоља,узимамо лекове који садрже аспирин, а он снижава ниво фолне киселине и витамина Б12. Да бисмо надокнадили овај недостатак, потребно је јести спанаћ, бундеву, броколи, авокадо, репу, шаргарепу и јаја. Трудите се да ове намирнице уврстите у свакодневну исхрану и видећете да ћете се боље осећати.

Бакар и гвожђе такође спадају у важне макроелементе. До њиховог недостатка најчешће долази код жена, а то доводи до развоја анемије, мигрене, хипотензије, депресије и умора. Ове важне супстанце можете добити из ораха, пасуља, козјег сира, авокада, зелене салате, семенки, џигерице, алги.

Недостатак витамина Бе6 доводи до развоја васкуларних обољења. Да бисте то спречили, једите више пасуља, џигерицу, свеже поврће, житарице. На тај начин ћете очувати здравље виталних органа, као што су срце и мозак, а такође ћете ојачати нервни и кардиоваскуларни систем.

Важан витамин Д се ствара у телу када је изложено сунчевој светлости. У периоду јесен-зима сунца нема довољно, тако да се морате побринути да исхрана садржи храну богату овим витамином, а то су јаја, махунарке, џигерица, морски плодови и сви млечни производи.

Не заборавите да су здрава исхрана, спавање, шетње на свежем ваздуху и вежбање – кључеви здравља и дуговечности! Здрав начин живота смањује учесталост мигрена и њихов интензитет.

Припремила: Снежана Милановић

EUR/RSD 117.5822
Најновије вести