Научници: Спавајте у било ком положају, али бар седам сати

БЕОГРАД: Данас је светски дан сна, који се сваке године обележава последњег петка пред пролећну равнодневницу.
r
Фото: pixabay.com

Бројна истраживања утврдила су да је седам до осам сати просечна количина сна довољна за нормално функционисање одрасле особе. 

Ипак, упркос редовним подсетницима на важност доброг ноћног сна, наше колективне навике сна се погоршавају. Проблем је постао толико озбиљан да центри за контролу и превенцију болести називају недовољно сна епидемијом јавног здравља, пише Форбс.

Светски дан спавања је годишњи, глобални позив на акцију о важности здравог сна. 

"Уколико особа остане будна једну ноћ сутрадан ће осетити умор, након две непроспаване ноћи опашће јој концентрација и правиће грешке приликом обављања рутинских ствари, после три ноћи неспавања јављаjу се већ халуцинације, а четири и више непроспаваних ноћи доводе до дефицита сна", изјавила је за портал Данаса Марија Марковић, докторка Градског завода за јавно здравље Београд. 

Дефицит или недостатак сна може да доведе до веће концентрације бета амилоида у мозгу, токсичног протеина који се повезује са Алцхајмеровом болешћу, упозорила је. 

Иначе, недовољно спавање или стручно - депривација спавања може бити вољна и невољна. 

Вољна депривација може бити присутна код особа свих узраста и углавном је изазвана својевољним одлагањем спавања, док је невољна депривација спавања базирана на различитим психичким и физичким поремећајима.

Истраживања су показала да људи спавају сат мање него у прошлом веку, као и да је неспавање последица једне трећине саобраћајних незгода, углавном код професионалних возача, пише Данас.

Постоји ли прави начин за спавање, у сваком смислу, од тога колико ћете добро спавати током ноћи до начина на који то може да утиче на варење?

Срећом, ово је потпуно у складу са личним преференцијама. 

Стефание Ромишевски, физиолог и експерт за спавање из компаније "Бенсонс за кревете" каже: "Не постоји једна исправна позиција у којој би сви требало да спавамо - сви смо јединствени, па само спавајте на позицији која вам одговара". 

Ипак, за добар сан пођеднако је важно колико се крећемо преко дана, као и колико се у току ноћи одмарамо, додала је она.

EUR/RSD 117.7191
Најновије вести