Намирнице које не би требало јести за доручак

Постоји седам намирница које се врло често једу за доручак, а које се не би требале конзумирати, пише портал Пункуфер.
r
Фото: pixabay.com

Житарице

За житарице се тврди да су здрав оброк. Али, прерађивањем под високом температуром и притиском, претварају се у ситне пахуљице да би се могле јести без кувања. Тиме се уништавају храњиви састојци. Да би биле укусније, додају се адитиви, као и гомила шећера.

Палачинке

Палачинке нису добре због тога што им додајемо мармелауа или чоколадне намазе који нису здрави.

Тост са маргарином

За многе је тост са маслацем или маргарином савршен за почетак дана. Али, брашно код већине врста хледба је рафинирано. Као такво у комбинацији с масноћом осигурава мало храњивих твари и сиромашно је влакнима.

Због високог глихемијског индекса (користи се за  одређивање колико брзо поједина храна повисује ниво глукозе) брзо повећава ниво шећера у крви. Због тога ћете брзо огладнети.

Маслац се добија из млека, али маргарин се производи индустријски. Не препоручује се због трансмасних киселина које садржи и штетне "хемије".

Мафини

Домаћи мафини су прихватљиви, али они куповни нису. Једини здрави састојак у њима су јаја.

Воћни сокови

Слична је ствар и са куповним соковима. Узрокују брз раст шећера у крви јер нема масти или влакана за успоравање апсорпције. То за последицу има умор, слабост и глад.

Енергетске плочице

Куповне енергетске плочице дају мало енергије. Дају само један до три грама влакана. Имају премало беланчевина, а превише шећера и кукурузног сирупа. Нагло повисују ниво шећера у крви.

Јогурт с мало масти

Пуномасни или грчки јогурт је добар. Но, онај са скоро нимало масти није пожељан. Могу садржавати више шећера од порције сладоледа. Масноћа продужава осећај ситости јер у том случају организам дуже прерађује угљен хидрате, преноси Радио Сарајево.

EUR/RSD 117.5762
Најновије вести