МОЋ САДАШЊЕГ ТРЕНУТКА Бити овде и сада

Сигурно вам се десило да вам мисли одлутају на једну страну, а ноге одведу на другу, па се у неком тренутку упитате како сте се баш ту нашли без сазнања како сте заправо доспели дотле.
p
Фото: pixabay.com

Такве ситуације су бројне и често су предмет шала као у она у којој једна жена среће своју пријатељицу која носи кофер у једној руци, а пеглу другој. Када упита пријатељицу где је пошла тако опремљена, она јој одговара да иде на море, али пошто неће да јој пропадне одмор у размишљању да ли је искључила пеглу или није, онда ју је понела са собом!

Да не бисмо у животу стално са собом носили неку пеглу или били растрзани да ли смо нешто урадили или не – боље је да будемо присутни.

 О томе како и зашто живети у садашњем тренутку разговарамо с Весном Тривић, психологом из Ниша, која је то своје знање употпунила и са многим енергетским техникама као што су Ачеш Барс, реконективно исцељивање, WingWave, арт терапија фракталима, реики, кундалини, анђеоско ћелијско исцељиавње…

- Наше мисли умеју да буду лепршаве као лептири често нас одводећи од садашњости, па скакућу мало у прошлост или се нађу у будућности. На тај начин пропуштамо оно што се дешава у овом часу – а то је једино време када можемо нешто да урадимо – прошлост се већ догодила и не можемо је мењати, а будућност је неизвесна. Многи се нађу у овом троуглу као у неком врзином колу: заглављени у прошлости у страху од будућности, а погубљени у садашњости… А суштина нашег живота је свесност, јер када смо свесни онда знамо да имамо избор – да можемо да креирамо наше мисли. Ми нашим изборима креирамо своју реалност.

Да бисмо били свесни морали бисмо да будемо у садашњем тренутку. Како бити у садашњем тренутку када нас наш ум стално води час у прошлост, час у садашњост?

- Суштина разних метода које су данас актуелне у свету је повезивање са самим собом. Оне нас уче да живимо овде и сада, јер овај тренутак сада постоји и више се неће поновити. Уколико смо стално или у прошлости или у будућности ми заправо пропуштамо једини тренутак када можемо да нешто урадимо или променимо – а то је наравно – садашњи тренутак.

У чему је важност садашњег тренутка?

- Буда је рекао да је тајна здравог ума и тела је не жалити за прошлошћу, не бринути о будућности и не очекивати проблеме, већ живети мудро и искрено у садашњем тренутку. Требало би да схватимо да не постоји неки други дан, јер кад дође тај следећи дан, то је опет данас! Живот је састављен од садашњих тренутака који теку сукцесивно. Наше деловање у садашњем тренутку одређује нашу будућност. Када смо у садашњем тренутку ми смо повезани са самим собом. Када смо повезани са собом постајемо свесни својих капацитета, својих могућности и постајемо свесни да небо нема граница, јер границе не постоје.

Шта, у ствари, значи бити у садашњем тренутку?

- Веровали или не, деца највише живе у садашњем тренутку – тако да бисмо могли о томе да учимо од њих. Када се играмо с нашим дететом требало би да не мислимо на обавезе које нас очекују или шта ћемо кувати сутра, него да уживамо и препустимо се игри. Када нешто једемо онда би требало да храну доживимо свим чулима, од тога да приметимо какве је боје, да осетимо њен мирис, укус, текстуру, а не да гледамо у телефон и трпамо залогаје у уста ни не знајући шта једемо. Врло је једноставно.

Зашто наш ум има ту потребу да стално лута?

- Способност имагинације је одлика људског ума да замишља ствари које не постоје (у садашњем тренутку). Ми можемо да стварамо менталне слике, мисли, емоције и телесне сензације. Ово су четири елемента који чине сваки наш свесни доживљај. Уколико је неки од тих доживљаја који стварамо у уму праћен јаким емоцијама и телесним сензацијама, ми имамо утисак да је то што замишљамо реално. Та тежња да све што се доживљава у свом уму и телу прогласи за реалност је просто својствена људима.

Да ли живот у садашњем тренутку значи да би требало да се одрекнемо својих планова или да избришемо своју прошлост?

- Ако никада нисте сањарили о будућности – како ћете се припремили за њу? Или ако не размишљате о прошлости – како можете имати сазнања како свет функционише? Ако не живите у садашњем тренутку – како да стекнете искуство? Живети у садашњем тренутку не значи немати прошлост и не планирати своју будућност. Живети у садашњости само значи не бити везан, не бити роб ни прошлости нити будућности.

Који су јасни показатељи да нисмо у садашњем тренутку?

Фото: Vesna Trivić, privatna arhiva

- Ако се бринемо или узрујавамо, онда нисмо у садашњем тренутку, јер се бринемо око пројекције одређеног тренутка негде у будућности. То може да се односи и на неке догађаје који су већ прошли. Ти пројектовани тренуци у будућности можда се никада неће догодити, док је прошлост свршена ствар, али се још увек догађа у нашем уму и срцу. Живот у садашњем тренутку, подразумева да ми не реагујемо, импулсивно и несвесно, већ да одговарамо на овде и сада, без пројекција. У томе нам неће помоћи умовање, откривање, анализа и рационализација догађаја из прошлости и детињства, јер се блокирана енергија решава на енергетском нивоу - њеним пропуштањем или ослобађањем, што смо већ једном давно избегли.

Шта то конкретно значи?

- Ми смо енергетска бића и све се дешава и решава управо на енергетском нивоу. Бити овде и сада и функционисати из тренутних енергетских потенцијала је суштина нашег битисања. То је императив за лакоћу, радост и обиље у овој реалности у којој требамо да научимо да каналишемо енергију (да прихватамо, допуштамо и отпуштамо енергију) да би били у балансу и хармонији. Односно кроз потпуну присутност да би овде и сада освестили безусловну љубав и захвалност за оно што јесмо.

Да ли те методе могу да нам помогну да наш живот буде испуњенији?

- Данас смо сведоци многих енергетских метода које могу да нам помогну у томе да осетимо моћ садашњег тренутка, присутност у овом чаробном свету и будемо себи, а самим тим и другима, највећи могући допринос. Зато је мој савет бивајте свесни, бивајте присутни, бивајте преплављени безусловном љубави и захвалности за прилику да сваким удахом примате цео Универзум, а издахом дате потврду присутности. Освестите да је избор ваш, бирајте присутност на нашој дивној планети Земљи.

Марина Јабланов Стојановић

Svetlana Vilimonovic
18.08.2018 • 18:57
Zaintrigirana
EUR/RSD 117.5121
Најновије вести