Мишеви могу да зауставе старење, а људи?

Како легенда каже, шпански истраживач Хуан Понсе де Леон трагао је за митском Фонтаном младости када је, умјесто ње, открио Флориду.
mis pixabay
Фото: pixabay.com

Ипак, испало је да није морао да иде толико далеко јер фонтана младости могла би да се налази тачно између ваших очију.

Матичне ћелије у дијелу мозга хипоталамуса могле би дословно да буду регулатор тјелесног сата. Истраживачи медицинског колеџа Алберт Ајнштајн у Њујорку можда су пронашли начин да окрену уназад казаљке тог сата, барем код мишева.

Научницима је познато већ неко вријеме да област мозга названа хипоталамус контролише главне функције као што су раст, репродукција и метаболизам.

Истраживачи у Њујорку установили су да матичне ћелије хипоталамуса директно утичу на начин на који тијело стари.

“Брзину старења може да контролише одређено мјесто у тијелу – хипоталамус. И може да се контролише одређеном врстом ћелија, односно матичним ћелијама хипоталамуса. Мислим да су та открића интересантна, потенцијално изванредна.”, каже Донгшенг Чаи са колеџа “Алберт Ајнштајн”.

У основи, када хипоталамус почне да стари, почиње и тијело да стари.

“Када су функције хипоталамуса у опадању, посебно губитак његових матичних ћелија и та заштита против развоја старења је изгубљена, то свакако води ка старењу.”

Са тим сазнањем, истраживачи су почели да трагају за начином да освјеже хипоталамус код лабораторијских мишева уз помоћ матичних ћелија.

“Када смо убризгали матичне ћелије хипоталамуса, које су узете од младих мишева, у средовјечне мишеве, то је заправо успорило старење. Тако да су мишеви старили спорије и такође им је продужен животни вијек, односно дуговјечност.”

Сљедећи корак, наравно је да се установи да ли су ефекти против старења такође дјелотворни код људи.

“Ако би могли да то што смо уочили код животиња пренесемо на људе, мислим да би људи могли боље да функционишу током касније фазе старења.”

Оно што је још важније за истраживаче је да би откриће такође могло да помогне љекарима да успоставе дијагнозу и третирају бројне здравствене проблеме повезане са старењем.

(Глас Америке)

EUR/RSD 117.5101
Најновије вести