Мирослав Жикић, модел и фитнес тренер: Није довољно бити леп

Фитнес тренер и модел Мирослав Жикић већ неколико година уназад краси фотографије разних модних кампања, глуми у спотовима познатих личности, али и носи најновије креације различитих модних дизајнера на ревијама и у тој улози се сналази и више него сјајно.
miroslav zikic
Фото: Danijel Milić

На једној од ревија на последњем издању Serbia Fashion Week-а био је међу запаженијим манекенима, а за око је запао и нашој екипи, те смо пожелели да нешто више сазнамо о овом младићу. Наиме, он је студирао машинство, а у жељи да смрша почео је да се бави фитнесом, који га је довео до великих успеха у тој спортској дисциплини. Како нам се и сам похвалио, већ два пута је био вице шампион света у фитнес модел категорији као репрезентативац Србије, вице шампион Европе, првак Балкана и вишеструки првак Србије у тој области. Фитнес му је помогао да обликује тело, али се његов изглед допао и многим модним стручњацима, режисерима и модним брендовима, који га често ангажују за снимање различитих кампања, видео-спотова, а неретко остварује сарадње и у иностранству. На Инстаграму Мирослав има више од 104 хиљаде пратилаца, а најбројније су свакако даме, које, судећи бар по коментарима, не остају имуне на његове извајане мишиће кад год се њима „похвали“ на својим фотографијама.

Како сте и када доспели у свет моделинга?

У свет моделинга сам доспео тако што сам остварио сарадњу са нашим најпознатијим фотографом Дејаном Милићевићем, који је врхунски уметник светског калибра и морам напоменути да је пре свега јако добар човек. Та сарадња је кренула давне 2012. и траје дан данас.

Фото: Željko Dobrosavljević

Колико је, из вашег искуства, тешко за једног почетника у моделингу данас у Србији бити примећен и ангажован?

Ако се издвајате из масе и имате то нешто, тј. икс фактор, свакако ћете бити примећени где год да се појавите. Али, морам рећи да у овом послу, као и сваком другом, није довољно само бити леп и згодан. Неопходно је да поседујете и друге квалитете као особа, тачније да у целости одате утисак да сте стварно нешто посебно.

Јесте ли имали предрасуде о моделингу пре него што сте њиме почели да се бавите?

Ја лично никада нисам имао било какве предрасуде, јер свуда у свету се зна да то раде стварно само одабрани људи и посебни на свој начин, али код нас постоје увек људи који не праштају туђи успех, па и само опредељење за бављењем моделингом сматрају за нешто неозбиљно и смешно, док се тај посао свуда у свету јако цени и добро плаћа, баш зато што се сматра посебним занимањем којим се не може свако бавити.

У медијима вас пореде с латиноамеричким глумцима, а шта вам кажу они који вас ангажују за посао? Шта је ваша највећа предност?

Најчешће ми кажу да подсећам на неког Италијана, Латиноамериканца, Шпанца, Турчина итд. Највећа предност је та да поседујем невероватну моћ трансформације, што је и јако пожељно у моделингу, а то можете и сами да видите на мојим фотографијама. На свакој слици изгледам другачије.

Имали сте прилику да сарађујете са познатим личностима. Каква искуства носите с тих снимања? Да ли вас је неко посебно одушевио или разочарао?

Имати ту част и радити са великим звездама, односно, познатим личностима мени причињава велико задовољство и могу вам рећи да су сви са којима сам сарађивао пре свега велики људи. Само такви су и прави професионалци и праве звезде!


Здравље на првом месту

Будући да се бавите и фитнесом, какве вежбе препоручујете за добар изглед?

Фото: Promo/Privatna arhiva

Савет који бих свима дао као фитнес тренер јесте да се баве било каквим спортом и да се здраво хране, јер на првом месту је здравље. Уколико тренирамо и водимо рачуна о исхрани, то је аутоматски пропраћено лепим изгледом, тј. лепом грађом тела. За месец дана не може се направити нека видна промена, али зато након три месеца тренирања, уз адекватну исхрану можемо видети прве резултате, затим након шест месеци, па годину дана. Тада се може направити огромна трансформација, уколико смо све време дисциплиновани и вредно радимо на себи.


Доста људи вас прати на друштвеним мрежама, је ли вам управо тај медиј помогао да дођете до пословних ангажмана?

Наравно, зато сам стално и активан, било да се ради о мом тренерском послу или моделингу. Издвојио бих посебно пројекат који сам прошле године радио у Шпанији у граду Марбела са познатим холивудским резисером, продуцентом и глумцем Дамијаном Чапом (Damian Chapa). Баш та сарадња је и започела на друштвеним мрежама.

Шта животни стил фитнес модела подразумева? Колико се одрицања, односно, улагања крије иза вашег изгледа, који је предуслов бављење овим послом?

Ако нешто волимо и то радимо од срца, верујте да ништа није тешко и да је све могуће остварити, ако то заиста желимо... За мене је ово начин живота, односно, животни стил који захтева рад, ред и дисциплину на дуге стазе. Сви ми сами бирамо пут како ћемо живети. Кључни предуслови су исхрана, одмор и тренинг.

Владимир Бијелић

EUR/RSD 117.5762
Најновије вести