Мирис коже индикатор за Паркинсонову болест?

МАНЧЕСТЕР: Група научника са Универзитета у Манчестеру успела је да развије тест на Паркинсонову болест, у чему им је помогла једна жена из Шкотске са изоштреним чулом мириса која може да осети разлику у мирису код особа оболелих од Паркинсона, преноси ''Индепендент''.
k
Фото: pixabay.com

Британски лист наводи да су научници после година проведених у развијању теста сазнали да Џој Милн из Перта у Шкотској може да на основу мириса открије да је особа оболела од Паркинсонове болести.

Милн (72) је приметила је да се мирис њеног супруга нагло променио када је имао 33 године, што се касније подударало с периодом могућег жачетка болести, док је сама Паркинсонова болест званично дијагностикована 12 година касније.

Милн је објаснила да је тада осетила да јој супруг има необичан ''мошусни'' мирис, њему несвојствен.

Њен супруг је преминуо 2015. у 66. години.

Пошто су научници чули за ово необично откриће, узмајући у обзир да је Милн осетила Паркинсона и код других људи код којих је касније болест потврђена, исказали су велико интересовање да се спроведе експеримент који ће показати да ли се то обољење заиста може дијагностиковати на овај начин, наводи ''Индепендент''.

После вишегодишњих експеримената који су изнова поткрепљивали ову тврдњу, научници су са Универзитета у Манчестеру направили су већи искорак у истраживању, тако што су развили тест који може да идентификује људе са Паркинсоновом болешћу, и то уз помоћ једноставног памучног штапића који се користи дуж потиљка.

Узорак који научници користе за успостављање дијагнозе идентификује специфичне молекуле који показују да ли болест постоји, много раније него што се њени симптоми у потпуности прикажу.

С обзиром да тренутно не постоји званичан тест за Паркинсонову болест, уколико би се брис показао успешним ван лабораторијских услова, његовим увођењем би се могла постићи брза дијагностика.

''Индепендент'' додаје да Милн, која има ретко стање појачаног чула мириса, сада ради са научницима широм света како би открили да ли је у стању да осети друге болести, као што су карцином или туберкулоза.

EUR/RSD 117.3251
Најновије вести