Микропластика први пут пронађена у људском измету

ВАШИНГТОН: Аустријски научници су по први пут пронашли трагове микропластике у узорцима људског измета, што указује да постоји могућност да је она нашироко распрострањена у људском ланцу исхране, наводи Си-Ен-Ен (CNN).
laboratorija pixabay
Фото: laboratorija pixabay

Научници су тестирали узорке из осам различитих студија, које су спровођене у различитим земљама, и у сваком узорку је пронађен неки облик микропластике - величине од 50 до 500 микрометара.

Микропластике су мале честице пластике мање од пет милиметара, а настају из разних извора, као што су пластична амбалажа и пластичне кесе.

Стручњаци, међутим, позивају на уздржаност, јер су студије биле мале по обиму, а нема значајних доказа да је пронађена микропластика потекла из производа које су учесници студија користили свакодневно у својој исхрани.

Тим, који је одговоран за истрагу, позвао је на опширније истраживање и проналазак могућих последица по људско здравље.

"Ово је прва студија ове врсте и она потврђује оно што смо дуго сумњали, тј. да пластика на крају стиже и до људске утробе", рекао је глави истраживач, др Филип Швалб са Медицинског факулета у Бечу, преноси ЦНН.

Учесници студија су пореклом из Финске, Италије, Јапана, Холандије, Пољске, Русије, Велике Британије и Аустрије, а наложено им је да недељу дана пред тестирање бележе све што су јели.

Према њиховим подацима, били су изложени хранама завијеним у пластику, а поједини су јели и морске плодове. У просеку су пили око 750 милилитара воде из пластичних флаша.

Претходне студије указале су да су микропластике пронађене у риби, пиву, флашираној води и у земљи, као и у ваздуху.

EUR/RSD 117.5121
Најновије вести