Масовне заблуде руше здравље

Постоји неколико ствари када је реч о здрављу које радимо читав живот и које никада не доводимо у питање, а потпуно су погрешне, попут забацивања главе уназад када нам крвари нос или прања зуба одмах након оброка, јавља сајт Б92.
z
Фото: pixabay.com

Осим тога, постоје још неки ритуали које би требало да избегавате ако желите да сачувате своје и здравље најмилијих.

Када дувате у храну детета можете му пренети бактерије које доводе до каријеса, чак и ако дете још нема зубе, јер су они најугроженији кад се тек почну развијати.

Забацујући главу можете да изазовате гушење крвљу, јер се она спушта у доњи део грла. Уместо тога, прстима стисните ноздрве, седите и држите главу и браду право тако да буде паралелна с подом.

Разлог због којег се људи онесвешћују је нагло снижавање крвног притиска што резултира тим да крв не доспева у мозак. Ако особу подигнете спречићете да крв дође до мозга. Уместо тога, оставите особу која се онесвестила у лежећем положају. У том положају треба да остане неколико минута. Немојте јој дозволити да устане док не буде у потпуности добро.

Прање зуба одмах након оброка оштећује слој зуба. Уместо тога, зубе четкајте ујутру пре доручка. У случају да то желите да урадите након јела, прво исперите зубе водом, а затим причекајте отприлике 40 минута након оброка, па их оперите.

Ако ударате особу која је у усправном положају, предмет којим се гуши може само склизнути према доле. Уместо тога, нагните особу напред и натерајте је да се искашље, уколико то не успе, ударите је неколико пута по леђима, између лопатица.

Лед и маслац вам неће помоћи да се решите опекотина. Опекотина иде дубоко у вашу кожу и треба је охладити како бисте спречили већа оштећења. Опекотину ставите под хладну воду и држите је тако двадесетак минута.

EUR/RSD 117.5703
Најновије вести