Магичних 10: Правила која "раде посао" код свих дијета

Многе дијете изузетно су исрпљујуће, а чак и ако успете да их приведете успешно крају и скинете жељени вишак, велика је вероватноћа да ће се пре или касније килограми вратити.
dijeta mrsavljenje
Фото: pixabay.com

Како бисте то избегли, ево десет прехрамбених правила која су саставни део сваке здраве и ефикасне дијете.

1. Без журбе: Сви нутриционисти се слажу да је добра и квалитетна дијета она с којом не мршавите више од једног килограма недељно. Ако „скидате“ више од тога, то значи да сте осим воде и масноће изгубили и мишићно ткиво. А то, наравно, није идеја...

2. Без шећера, али не и без масти: Модерни нутриционисти саветују смањен унос шећера, али то правило/формула, како подсећају, не важи и за масти. Наиме, вишак шећера који добијамо из хране као што су тестенина и хлеб таложи се као сало, док уравнотежен унос масти дошприноси осећају ситости и неопходан је за добро здравље.

Ако вам током дијете недостају масти, осетићете умор, глад и лоше расположење, а и теже ћете се решавати вишка килограма.

3. Доручак је обавезан: Квалитетан доручак најбољи је начин да започнете дан. Свака добра дијета укључује јутарњи оброк богат квалитетним протеинима, добрим мастима и здравим угљеним хидратима.

Ако немате идеју што бисте ујутро јели, с печеним или тврдо куваним јајима на хлебу од семенки или овсеном кашом с бобицама и уситњеним семенкама по жељи сасвим сигурно нећете погрешити.

Фото: pixabay.com

4. Редовни оброци: Све успешне дијете промовишу редовне, планиране оброке и залогаје током дана. Можете имати и пет, шест оброка дневно, али важно је да буду здрави, лагани и уравнотежени.

5. Промена животних навика: Ефикасна решења за мршављење укључују промену животних навика, а не револуционарне хемијске препарате или чаробне прашкове који незаустављиво топе наслаге. Зато, будите спремни на корените промене ако желите да изгубите нежељене килограме.

6. Протеини: Кључ за мање килограма лежи у нижем нивоу шећера у крви, што се постиже редовним узимањем протеина уз калорије, с обзиром на то да они држе шећере под контролом у организму.

7. Уравнотежена исхрана: Постоји много дијета које су базиране на конзумацији само једне врсте хране, што нужно води до неравнотеже у организму. Најбоље дијете у себи садрже све врсте намирница и не залажу се да једете искључиво једну „магичну“ храну или да неку непожељну избаците из јеловника.

8. Без бројања: Наука и пракса потврдиле су да бројење калорија једноставно не доприноси квалитетној контроли тежине. Појести безмасни колачић уз кафу с млеком дугорочно може да направи више штете процесу мршављења него кајгана са сланином уз шољицу биљног чаја.

9. Фискултура под обавезно: Добро осмишљене дијете обавезно иду у пакету с повећањем физичке активности. Без ње нема здравог, а ни квалитетног мршављења.

10. Заобилазите готову храну: Никако не конзумирајте храну која је прошла фабричку обраду. Она најчешће садржи хемијске додатке које не бисте желели да унесете у организам. Ако неки прехрамбени производ с полице у маркету не можете да припремите код куће, то значи да не би требало ни да га конзумирате.

EUR/RSD 117.5935
Најновије вести