Крвну групу А претворили у 0

ЛОНДОН: Нучници Универзитета Бритиш Колумбија успели су да лабораторијским тестирањима, помоћу ензима, промене крвну групу даваоца - тип А у универзални тип 0, преноси ББЦ.
krv pixabay
Фото: pixabay.com

Научници верују да су открили сигуран начин промене крвне групе даваоца у универзални тип "0", који је често потребан у хитним случајевима којима је потребна трансфузија, а када доде до несташице одредених крвних група, пише ББЦ.

Научници су објаснили да су у лабораторијским тестирањима користили ензиме које стварају цревне бактерије и њима су успели да ефикасно трансформишу крвну групу А у крвну групу 0.

Ензим је сваки протеин који је у стању катализира неку биохемијску реакцију у живим  организмима.

Кажу да би клиничка истраживања могла почети ускоро.

Они су објаснили да су уз помоћ ензима из цревних бактерија успели да уклоне антигене с површине црвених крвних ћелија даваоца (еритроцита), присутних код крвне групе А, али не и код крвне групе 0.

Њихово уклањање у овом процесу изузетно је важно јер ти антигени могу проузроковари кобну имуно реакцију ако се уведу у организам особе која нема исту крвну групу. То знаци да ће имуни систем прималаца крви "помислити" да даватељ с крвном групом А заправо има крвну групу 0 и неце је напасти мислећи да је страно тело.

У ванредним и хитним ситуацијама често је врло мало времена за проверу крвне групе пацијента којем је хитно потребна крв, због цега службе за трансфузију на залихама морају имати довољне количине крвне групе 0.

EUR/RSD 117.5121
Најновије вести