Који су знакови да сте постали превише зависни од кафе?

Прва помисао ујутро вам је кафа и без ње не можете замислити дан? Нисте једини, јер сваког јутра милиони људи свој дневни ритуал започињу испијањем овог легалног стимуланс, пише Индекс. Но, ако сматрате да је ваша љубав прерасла у опсесију, ово су знакови на које треба припазити.
e
Фото: pixabay.com

1. Летаргичност

Већини кафопија јутарње испијање кафе је корак који се не прескаче јер им оно омогућује да преброде исцрпљеност. Један од првих знакова зависности је умор и недостатак енергије проузрокован прескакањем овог ритуала.

2. Веза између кофеина и депресије

Иако не постоји јасна веза између уноса кафе и депресије, оно и те како може утицати на људе. Кофеин може ометати сан, што директно утиче на расположење. Неке студије показују да људи који већ пате од поремећаја попут анксиозности и депресије у потпуности требају избацити овај напитак из своје рутине. Поступак мора бити поступан, јер нагло прекидање уноса кафе може повећати раздраженост. Лекари саветују да се ограничимо на једну, две шољице дневно те да кафу избегавамо пре спавања.

3. Осећате мучнину ако не попијете кафу

Ако сте стварно зависник и нагло је престанете пити, постоји могућност да ћете осетити физичке симптоме одвикафања, попут мучнине. То је свакако показатељ нездраве зависности.

4. Проблеми с мишићима

Баш попут лагане боли у мишићима за време грипа, сличну бол осећамо приликом "скидања" с кофеина. Свакодневне активности попут ходања нас могу почети оптерећивати.

5. Промена расположења

Будући да је кофеин легална супстанца која се налази у многим пићима, заборављамо да је он и даље стимуланс који може изазвати зависност те утицати на понашање. Када вам се тело навикне на кофеин, конзумација ће постати учесталија, а учинак мањи због чега ћете постати раздражљиви.

Фото: pixabay.com

6. Тешко се концентришете

Ако се превише ослањате на кафу и без ње не можете нормално функционирати кроз дан, можда ће вам њен изостанак у глави створити кошмар и тешко ћете се фокусирати на ствари које треба обавити.

7. Пробавни проблеми

Истраживања показују да конзумација пића која садрже кофеин може довести до надутости, жгаравице, чирева и учесталог мокрења.

 

EUR/RSD 117.5704
Најновије вести