Које намирнице не смеју да се подгревају у микроталасној?

Микроталасна пећница је једноставна за употребу јер на брз начин можете подгријати храну, пише Кликс. Но постоје неке намирнице које никада не би требало подгревати у микроталасној пећници.
e
Фото: pixabay.com

Пиринач

Једна од тих намирница је пиринач. Погрешно подгревање пиринча може довести до тровања храном која је узрокована бактеријом Bacillus cereus. Пре него што пиринач ставите у фрижидер оставите га је на собној температури сат времена. Кад поново подгревате пиринач, потребно га је потпуно загрејати. Пиринач која је био дуже од једног дана у фрижидеру немојте стављати у микроталасну. Радије га баците.

Љуте паприке

Љуте паприке никада немојте подгревати у микроталасној пећници јер оне садрже капсаицин. Када их ставите у микроталасну екстремно високе температуре узрокују испаравање тих спојева. Пара коју ове паприке испуштају може бити веома интензивна, те вас може пећи за очи и грло.

Броколи

Да, ово се поврће врло лако загрева у микроталасној, али је подгревање штетно зато што нестаје 97 посто свих његових храњивих састојака.

Кромпир

Добра вест је да некувани кромпир можете стављати у микроталасну, но проблем је подгревати кромпир који је већ куван. Кромпир садржи Ц. ботулинум, који је врста бактерије која расте на кромпиру и може узроковати озбиљне здравствене проблеме. Дакле, подгревати кромпир није добра идеја.

Гљиве

Ако сте кували гљиве и остало вам их је можда је боље да их баците јер их не би требало подгревати. То је зато што су гљиве изузетно осетљиве на лоше бактерије и друге микроорганизме.

EUR/RSD 117.5668
Најновије вести