Јединци су дебља деца?

Истраживачи су открили да је гојазност седам пута чешћа код деце која немају браћу и сестре.
w
Фото: pixabay.com

То је зато што су породице са више деце „присиљене” да планирају оброке унапред, сматрају научници. Свако пето британско дете има вишак килограма када крене у основну школу, а тај број се повећа за трећину када крене у средњу школу.

Краљевски колеџ за педијатрију и здравље деце процењује да ће половина деце имати прекомерну тежину или бити гојазна до 2020. године. Гојазност може покренути низ потенцијално фаталних здравствених стања касније у животу, укључујући срчане болести и мождане ударе, висок крвни притисак, дијабетес типа 2 и карцином. У новој студији, истраживачи са Универзитета у Оклахоми сагледали су прехрамбене навике 68 малишана током једне недеље.

Двадесет и седморо деце било је подељено у једну групу, а преостало 41 са браћом и сестрама у другу. Међу јединцима, 37 одсто било је гојазно у поређењу са пет одсто у групи са браћом и сестрама. Такође је постојала велика разлика у БМИ између две групе. Јединци су имали индекс БМИ од око 72, у поређењу са 53 у другој групи.

Научници које је предводила Челзи Кракт, професорка педијатријске гојазности и здравственог понашања, такође су анализирали прехрамбене навике малишана и њихових породица. Подаци су пријављени у дневним евиденцијама хране које су мајке правиле током недеље.

Наставници су попуњавали дневнике оброка за децу док су јела у школи у којима су били наведени врста хране и количина порције. Мајке су такође испуниле упитник који је проучавао типичну породичну исхрану, прехрамбени унос и ниво физичке активности. Ово укључује избор оброка и пића, као и то да ли су јели за столом или испред телевизора. Здравија пракса је добила највише бодова.

Јединци су пријавили ниже резултате породичног начина исхране, избора пића, уноса хранљивих састојака и физичке активности. Што се тиче мајчине тежине, већи број самохраних мајки било је са вишком килограма или гојазно у односу на мајке са више деце.

Више самохраних мајки је такође било запослено са пуним радним временом, што је повезано са гојазношћу детета пре пете године живота. Истраживачи кажу да налази указују на то да се нездраве навике родитеља преносе на децу. Нутриционисти морају да размотре утицај породице и браће и сестара како би обезбедили одговарајуће и прилагођено образовање о исхрани за породицу са малим дететом.

„Здравије понашање и обрасци исхране могу настати услед промена на нивоу домаћинства, а не излагања вршњацима. Морају се подстицати напори да се помогне свој деци и породицама да успоставе здраве прехрамбене навике и праксе - изјавила је докторка Челзи Кракт.

Припремила: Снежана Милановић

EUR/RSD 117.5762
Најновије вести