Ивана Вујасин: Напустите зону комфора и креирајте срећан живот

Пре осам година мсц Ивана Вујасин покренула је мултидисциплинарни конгрес „Исхрана будућности”, указујући на то да вођење здравог живота не захтева никакав луксуз, већ да је потребно само мало воље да човек тежи ка бољем сутра, у којем су на добитку сви, и природа и човек.
ivana vujasin
Фото: Privatna arhiva

У разговору с том младом надом откривамо шта тај пројекат, који има међународни предзнак, заправо представља.

Када ће бити одржан Мултидисциплинарни Конгрес с међународним учешћем и у чему се огледа његов смисао?

Ово је осми Мултидисциплинарни конгрес “Исхрана будућности” с међународним учешћем који ће традиционално бити одржан 20. и 21. октобра на Спенсу, амфитеатар (источни део, улаз са стране суда) са почетком у 11.55 часова. Његов смисао огледа се у представљању различитих идеја које воде ка здравијем, па самим тим и срећнијем животу. Као главни циљ могу да кажем да је битно сваком појединцу представити да се исплати радити на себи и то не само путем здраве исхране, већ и кроз проналажење унутрашњег мира и задовољства, што се постиже на више начина: кроз физичку активност, оптимистичним ставовима, кроз позитиван однос према животној средини, али пре свега и кроз ширење љубави према другима. Улаз је бесплатан за све оне који се не плаше промена и који желе да учествују у мењању света на боље.

Зашто Конгрес носи називИсхрана будућности”, када се теме односе и на друге факторе попут екологије или позитивне психологије?

Намерно је осмишљен назив Конгрес “Исхрана будућности”, јер људи живе у заблуди да је само здрава исхрана претече здравом животу, а у ствари је оно много више од тога. Исхрана будућности није само храна коју једемо, већ и ваздух који удишемо, околина у којој живимо, као и начин на који прихватамо живот. То је начин на који размишљамо, као и чињеница колико смо спремни да уложимо у себе, како би побољшали начин живота, и то не само за себе, већ и за окружење у ком живимо. Како би човек истински био испуњен и срећан, он мора да има довољну дозу оптимизма, односно да у најгорим животним ситуацијама изађе као победник, кроз позитивно мишљење и став, кроз веру и љубав.

Колико је ове године учесника и одакле долазе?

На нашу адресу пристигла су 134 рада, а научни одбор, је одобрио  98 који ће бити публиковати у Зборнику радова који се штампа у тиражу од 3000 примерака, а имаћемо прилику да чујемо 101 предавача. Радове ће представити еминентни стручњаци из различитих области, различитих академских звања, изврсни предавачи и практичари природног стила живљења. Имамо јединствен приступ и специфичан начин обрађивања тема, кроз три сегмента: науку будућности, тенденције и сведочења. Кроз сесије, панел дискусију и радионице сви присутни ће имати прилике да на лицу места буду сведоци да здрав живот и здраве животне навике нису скупа инвестиција, како је то опште прихваћено мишљење, већ промена мишљења и начина живота. Поред предавача из Србије, присуствоваће предавачи и гости из Републике Српске, Федерације Босне и Херцеговине, Републике Хрватске, Републике Македоније, Словачке, Италије, Аустралије, Филипина, САД, Перу, Канаде и Аустрије. Учесници који долазе из иностранства су успешни људи с нашег подручја чији су радови до сада претежно излагани ван граница наше земље.

Фото: Promo

Можеш ли да нам откријеш неке од тема који ће бити презентоване на конгресу?

Могу да кажем да ће на Конгресу прво кроз панел дискусију присутни моћи да чују шта има да каже докторица среће, др сц. Анита Фрајман и то путем економије среће, коју је уједно и докторирала. Поред ње, биће приче о еколошким последицама сточног узгоја и генетички модификованих биљака, који је припремила Дина Стефановић, докторанткиња на Факултету политичких наука на Београдском Универзитету. Такође, неке од тема су: Генетички ресурси и производња хране, Сладак живот без шећера, Вода-планетарни ресурс, Кога брига за (вашу) срећу, Филозофија живота... То су само неке од тема, а уколико сте заинтригирани шта ће се још презентовати, позивам вас да дођете и чујете још доста интересантних животних  прича.

Фото: Privatna arhiva

Вреди окренути нови лист

Они који ме знају нису могли да верују да ћу једног дана да престанем да носим природно крзно, јер сам заиста заљубљеник у исто. Вођена сопственим циљем и идејом, пре четири године сам престала да купујем природна крзна. Иако ми је требало мало времена да се навикнем на такав живот, прошло је још неколико година, а онда сам престала и да га носим. Одлучила сам да направим лицитацију и продам све што поседујем, а прикупљени новац од продаје ћу да донирам Удружењу за заштиту животиња. На тај начин желим да дам пример другима да вреди окренути нови лист, променити се зарад правих вредности, поручила је наша саговорница. 


Колико се Ти водиш исхраном будућности?

Углавном се водим оном чувеном мишљу да ако желимо да мењамо свет, морамо да почнемо прво да мењамо себе. Па тако сам и ја почела да увиђам доста о томе колико је свет постао негативан, а да “инстант” време живљења црпи оно најгоре из људи. Не желећи да пратим тренд савременог човека, окренула сам себи и прво почела да заузимам позитиван став о животу, да у свему видим лепоту, па и у оним тешким животним ситуацијама. Почела сам да се одричем негативности, отворивши врата љубави, вери и нади у боље сутра. Како бих подстакла друге да се не боје промена, желела сам да дам свој лични пример, тако да сам пре седам година престала да једем месо и почела да се храним природном храном.

Тешко је бити визионар који својим животним стилом подсећа друге шта је стварно богатство и залаже се за исправне ствари. Вера и позитивне мисли су јако важне, по мом мишљењу можда и најважније. Напустите зону комфора и креирајте срећан живот. “Ум је попут падобрана, функционише једино ако је отворен.”

И. Миклоши

EUR/RSD 117.5757
Најновије вести