ИНТЕРВЈУ: Јасмина Дабић, уредница емисије „Општа пракса” на Радију Нови Сад

Здравство пратим већ дужи низ година на Радио Новом Саду, а како нам је недостајала емисија која би се бавила здрављем одлучила сам да направим емисију која би била намењена слушаоцима које занима здравље, како да га очувамо, унапредимо или како да се изборимо с болестима.
е
Фото: Дневник/ С. Шушњевић

Дакле, није здравство у фокусу приче него баш здравље - објашњава новинарка Јасмина Дабић на почетку нашег разговора о новој емисији радија Нови Сад „Општа пракса” која се емитује сваког четвртка од 12.10 часова.

- Емисија покрива четири сегмента: иновације у медицини, савремени начини лечења, актуелну прича, здрави начин живота с акцентом на физичке активности и исхрану, с тим што се трудим да нам у свакој емисији стручњаци о области о којој причамо дају конкретан савет - напомиње Јасмина.

Шта је највећа здравствена пошаст модерног времена?

- Неко ме је једном питао како оцењујем наш здравствени систем и онда сам дошла до тога да је он уствари сразмеран нашем немару за сопствено здравље јер тек кад изгубимо здравље ми о њему почнемо да размишљамо. Када се разболимо чинимо све оно што нам је било тешко да чинимо да бисмо сачували здравље. Лично се залажем и за здрав стил живота који и сама примењујем и волела бих да неко чује ову поруку и да је примени у свом животу.

Како изгледа тај здрав начин живота?

- Битно је примењивати здраву исхрану, редовно вежбати и наћи начин и време за опуштање након стресног посла какав је новинарски. И даље, лично и кроз своју емисију, трагам за одговором шта је здрава исхрана јер је толико опречних информација. Прво кажу да би требало да доручкујемо, а после да је боље прескочити тај оброк. Мислим да је добро да задржимо традиционалне начине исхране који су карактеристични за наше поднебље па и генетику. Дакле, једем онако како сам научила када сам била дете, од маме, бабе и осталих чланова породице, с тим што водим рачуна да будем умерена и да унесем онолико калорија колико и потрошим. Иначе сам, већ више од 10 година, физички активна, вежбам три пута недељно и то ми заиста прија и причињава задовољство. Страствени сам вежбач и нисам пушач.

На шта вам се слушаоци највише жале кад је здравство у питању?

- Нашим људима најтеше пада да уопште дођу до лекара и то чујемо на сваком кораку и то је главни разлог зашто не желим да говорим о здравственом систему јер и када једва закажу и дођу код лекара, треба им превише времена да реше здравствени проблем јер су листе чекања дуге, и за заказивање, а камоли лечења. Срећом, они пацијенти који су заиста хитни, брзо добију здравствену услугу.

Шта доктори највише замерају пацијентима?

- Углавном је то непридржавање савета јер не можете помоћи неком ако не жели сам себи да помогне. То се посебно односи на нутриционисте који пропишу исхрану па се пацијент не придржава. Или замислите, да неком оперишете срце, а он након пар дана запали цигарету

Рубрика иновације нас сваки пут изненади колико имамо младих паметних људи који праве озбиљен помаке у медицини?

- То је рубрика за коју сам највише страховала и за коју сам бринула да ли ће бити довољно тема или хоћу ли наћи саговорнике, а испоставило се да је тај сегмент препун, и ме одушевљава. Има толико младих, паметних и креативних људи који покушавају да иновирају и осмисле апарате и уређаје који би у будућности нама олакшали живот. Они углавном раде при Научно технолошком парку у Београду или при Факултету техничких наука у Новом Саду. Патенти се крећу од рукавице која помаже слепима, која је допуна белом штапу али и с којом слепи и слабовиди могу и да комуницирају, преко апликације за мобилни телефон коју користе астматичари да не би употребили већу количину лека ако им не прети криза од астматичног напада. Затим ту је нови уринарни катетер јер је овај који се користи направљен 1930. и до сад није пронађено боље решење. Сада је један млад доктор медицине почео да размишља како да направи нови катетер који ће бити лакши за употребу, мање болан и који ће спречити уринарне инфекције.

Како видите радио у будућности?

Мислим да је одложемо слушање велика перспектива радија јер нико више нема времена да га слуша у одређеном термину. Чак и моји саговорници кад им кажем време емитовања емисије, одмах питају да ли могу да слушају одложено јер људи у то време раде. Ја се негде највише и обраћам људима који желе да користе одложено слушање и да саслушају емисију у термину који њима највише одговара.

Снежана Милановић

фото: Слободан Шушњевић

 

оквир

Силикони и животне промене

- У емисији која ће бити емитована 28. марта, тема ће бити хируршке интервенције с акцентом на уградњу силикона у груди. Причаћемо о томе да ли би хирургу од користи било да у процени пацијента за операцију учествује психолог који би могао да помогне и хирургу и пацијенту. Затим да ли пацијенти очекују да ће након једне интервенције да реше све своје проблеме и промене живот. Појављују се и разне рекламе у којима се обећава да можемо да повећамо груди за једну- две-три величине, које су не само неделотворне него су, како кажу лекари, и опасне. За све оне који желе да задрже природан изглед дајемо савет како да имају боље држање а самим тим и лепше постављене и чвршће груди.

EUR/RSD 117.5714
Најновије вести